Tuesday, July 28, 2009

H1N1-Cuti pertengahan semester UPM diawalkan

Ya kalian, cuti pertengahan semester UPM diawalkan ke 29 Julai - 4 Ogos 2009 disebabkan kes H1N1. Tapi, pelajar je lah dengarnya cuti, staf masih bekerja seperti biasa. Boleh gitu? Harus roger adikku juga ni suh balik kampung.

Dan makanya, hari ini baru saya google cari symptom untuk swine flu nih. Huhu ya saya tahu saya ni ibarat orang terhantuk, baru nak terngadah kan. Eh betul ke pepatah saya itu? Main sebut je. Bila dah spread sampai tahap ni baru nak google cari info. Dan sebenarnya, ku terkenangkan juga anak-anak di rumah yang masih belum sihat sepenuhnya tu. Risau juga ni. Sebenarnya juga, saya dah baca tentang sympton awal H1N1 nih masa mula-mula pandemik dulu, cuma secara sepintas lalu dan mengambil mudah maklumat tersebut sebab rasa macam takkan kena kot pada diri sendiri dan anak-anak. Tapi, hari ini rasa lain macam pula, ya lah ditambah dengan kesihatan anak-anak yang tak baik sangat tu.

What are the signs and symptoms of this virus in people?
The symptoms of novel H1N1 flu virus in people are similar to the symptoms of seasonal flu and include fever, cough, sore throat, runny or stuffy nose, body aches, headache, chills and fatigue. A significant number of people who have been infected with this virus also have reported diarrhea and vomiting. Also, like seasonal flu, severe illnesses and death has occurred as a result of illness associated with this virus. Source

What are the signs and symptoms of H1N1 (swine) flu in people?

The symptoms of H1N1 (swine) flu in people are similar to the symptoms of regular human flu and include fever, cough, sore throat, body aches, headache, chills and fatigue. Some people have reported diarrhea and vomiting associated with H1N1 (swine) flu. In the past, severe illness (pneumonia and respiratory failure) and deaths have been reported with H1N1 (swine) flu infection in people. Like seasonal flu, H1N1 (swine) flu may cause a worsening of underlying chronic medical conditions.

In children emergency warning signs that need urgent medical attention include:

  • Fast breathing or trouble breathing
  • Bluish or gray skin color
  • Not drinking enough fluids
  • Severe or persistent vomiting
  • Not waking up or not interacting
  • Being so irritable that the child does not want to be held
  • Flu-like symptoms improve but then return with fever and worse cough

In adults, emergency warning signs that need urgent medical attention include:

  • Difficulty breathing or shortness of breath
  • Pain or pressure in the chest or abdomen
  • Sudden dizziness
  • Confusion
  • Severe or persistent vomiting
  • Flu-like symptoms improve but then return with fever and worse cough. Source

Kawan-kawan, berhati-hatilah ya, beringat sebelum kena. Rasanya esok saya akan bawa anak-anak pergi Pusat Kesihatan Universiti pula. Nanti saya update kalian k.

3 comments:

Dayah said...

byk dah pusat pengajian , sekolah ditutup seminggu..

kat tempat keje saya..ada ja update psl H1N1, policy travel utk employee dan procedure utk visitor.. sbb ramai pulak dari US dtg sini... yg pergi US baru balik pun ada

moga2 , kita sekeluarga dan masyrakat setempat dilindungi

suealeen said...

UiTM kan tutup juga... Kawan akak yang baru balik US cakap memang tak thorough checking pun. Kuarantin pun tak. Tu sebab sangat mudah swine flu ni merebak...

mirah said...

Dayah,
lengang sekali upm hari ni.
Tu lah, mudah2ankita selamat semua.


K suealeen,
ya uitm tutup juga tp staf mereka pu dapat cuti, kami tidak. Huhu..

Tp saya dpt mc dua hari.. yeay!