Monday, April 2, 2012

Cerita Bandung 2 - Taman Safari, Bogor

Hari Kedua

Untuk hari ke-2 memang rancangannyaa ke Taman Safari di Bogor. Menurut supir, ia akan mengambil masa lebih kurang 3jam. Memang betulpun. Jalannya juga naik-turun bukit. Sebelum pergi sana tu, perut saya rasa tak selesa, saya ingat macam tak nak join tapi semua insist suruh pergi, cakap kalu duk sorang-sorang kat hotel, susah juga, nak makan dan sebagainya. Maka, sayapun ikut juga lah. Sebab naik coaster, jadi tak terasa bumpy sangat jalannya.

Saya recommend tempat ini untuk yang bawa anak-anak kecil berjalanlah sebab ia macam zoo kita tapi lebih real sebab kita hanya boleh duduk dalam kenderaan dan haiwan-haiwa itu berkeliaran je dalam zoo tu. Harga masuk boleh tahan mahal juga, RP 155k seorang dalam lebih kurang RM50, bila dibawa melawat dalam kawasan taman itu lebih kurang sejam juga, kemudian ada tempat rehat di mana banyak pertunjukan haiwan boleh dilihat, even theme park tempat mandi-manda, mini fun-fair pun ada. Tapi dengan cuaca sejuk, sayapun tak pasti ada orang boleh tahan mandi-manda kat situ. Sebelum masuk ke Safari tu, ada gerai kiri-kanan jalan jual lobak kecil-kecil dengan pisang. Rupanya ia untuk kita beli buat bagi haiwan makan dalam safari itu nanti.

Haiwan pertama menyapa kami bila masuk Safari ini.
Alma?
Orang Utan

Besar dan cantik tempatnya, standard lah dalam hutan tapi very scenery lah. Tambah pula cuaca yang dingin je. Ada air tu untuk basuh tayar kereta. Bagi elakkan ada haiwan pemangsa dapat hidu dan nak terkam ke kenderaan pula kan.

Khadijah berlatarbelakangkan singa. Gemuk-gemuk singa kat sana. Masa ni sila tutup pintu coaster rapat-rapat ya.

Gajah

Khadijah dan Zebra. Saya tak dapat capture Aisyah dengan haiwan sebab dia kat tingkap belah sana. Mungkin ada dalam kamera dslr adik ipasr. Tapi belum tengok lagi gambarnya pun. :)

Hyppo ni asyik tadah mulut je. Dengan haiwan Alma kot tu sebelahnya.
Monkey itu tengah breastfeed anak dia.
Gambar keluarga di tempat rehat Taman Safari sebelum kami pergi lunch.
Ini di perkampungan cowboy. Kami tengok cowboy show kat sini, memang real tapi bebudak ni nangis takut sebab bunyinya kuat sangat, dengan keluar api, air, bom, pistol, kuda dan sebagainya.
Kat kawasan tempat rehat juga ada tempat makan, so banyak benda boleh buat di situ cuma kami tak sempat pusing semua. Dah lah masa sampai di kawasan rehat tu hujan renyai-renyai, pastu sejuk, memasing malas nak berjalan, apatah lagi saya, kan. Hihi.. Bila tengok jadual pertunjukan, memang banyak tapi kami pergi ke cowboy show je. Supir tu cakap yang ini kena pergi. Kami masuk cerita dah mula. Memang real scenenya, tak sempat kami nak perhatikan props nya sebab show dah mula kan. Siap dengan bom, pistol, riffle bagai lah. Air pancutnya, bom meletup dalam air, habis kena audience, tapi kami tak sempat kena sebab duduk wing tepi. Saya tak ambil gambar sebab kamera dengan husband, ingatkan dia ambil gambar, diapun fokus tengok cowboy tu rupanya. Pastu Aisyah dengan Khadijah menangis sebab bunyinya agak kuat, pastu siap dengan orang jerit-jerit, bunyi bom, pistol semua tu lah kan. Yang kelakarnya, cowboy cakap Indon lah kan, makanya gigih jugalah nak memahami isi butir dialognya. Apapun, it was really interesting. Boleh pujilah.

Dah habis tengok show, dah pukul 3 ptg lebih, maka kita ambil keputusan solat jamak dulu sebelum gerak balik ke Bandung. Sampai Bandung dah petang sangat dan terus pergi makan. Balik hotel, selesai urus diri memang tidur terus lah. 

p/s: gambar-gambar di atas itu hanya sebahgaian sahaja, malas nak edit lagi, sebenarnya ada banyak lagi haiwan dalam safari tu. Ada juga rumah ular, insects, etc. Dan kami tak habis pergi semuapun sebab kekangan masa. Kalau tak kerana perjalanannya jauh, mesti ada lebih masa di sana. 

9 comments:

SaRaa said...

salam..bestnya..rsnya 1 day kena pergi zoo jugak. dh lama xpergi. anak2 plak mg xpnh pergi lagi. hehe.

Alida Ali said...

Bestkan...saya pegi dulu mlm..siap ada live band lagi...tp nak sampai ke puncak tu mmg menahan diri dari pening & sakit buntot la...

mirah said...

SaRaa,
ya silalah bawa mereka. Seronok tgk mereka pun excited tgk animals. Tp kat zoo kita tak mcm kat safari ni lah. Apapun, biar mereka dapat bljr tentang nature kan..

mirah said...

Alida,
Oh pergi mlm ke? mesti interesting juga kan. Perjalanan kami ok lah, sebab naik coaster takde rasa sakit bontot sgt. Enjoy tgk pemandangan dan perkampungan di sepanjang jalan..

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

diekha permana said...

Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
(Company Name : diekha tour)
Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

Kereta Taip Daily/14 jam

Suzuki APV ( 7seat )
Toyota Avanza ( 6seat )
Toyota Innova ( 7seat )
KIA Pregio ( 10seat )
Isuzu Elf ( 11-15 seat )
Isuzu Elf Long ( 16 seat )

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



Email: diekha38@gmail.com;
phone +whats app: +6281 320 627 412
Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Dhani Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
Call : +6282214441280
+6282216270779
WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

TIARA TOURS said...

HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN, DAN PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

PAKEJ KAMI DESIGN SANGAT MENARIK, HEMAT DENGAN LAYANAN BEST, PASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNIT KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA, PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE ) TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

ITINERAY :

DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.

SERVICES TERMASUK :
1. TRANSPORT
2. PEMANDU PELANCONGAN
3. HOTEL 3 BINTANG
4. BREAKFAST 3X
5. MAKAN TENGAH HARI 3X
6. DINNER 3X
7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
9. MINERAL WATER

BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA HUBUNGI DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL