Monday, July 30, 2012

Birth Story - Adam

Baru hari ini nak tunaikan janji cerita pasal kelahiran kali ini. Memang patut saya catat kat sini, sebab makin lama makin saya lupa. Dah lama dalam draft, edit dan tambah baru siap untuk publish.
 -------------------------

Seperti saya maklumkan dalam entry terakhir sebelum saya bersalin, sepatutnya pada Jumaat, 6 April 2012 saya ada temujanji dengan Dr. Fatimah untuk minggu ke-38. Dr. Fatimah cakap dalam temujanji sebelumnya dia akan tolong bukakan 'jalan' jika saya masih belum bersalin Jumaat tu. Sangat risau bila dengar macam tu dan saya berdoa moga saya segera bersalin. Ditambah pula, saya memang rasa semakin berat, kepenatan dan mahu segera melahirkan sebenarnya. Minggu itu saya siapkan sebanyak mungkin kerja-kerja di pejabat yang harus diselesaikan kerana saya tiada masa, saya mungkin melahirkan bila-bila masa sahaja, jadi saya tak nak menyusahkan teman yang akan memangku kerja saya nanti. Pendek kata, 80% dapat saya siapkan, Khamis (5/4/12) itu, saya siapkan minit-minit mesyuarat, send-out emails pada yang berhak, kemas meja, buat filing documents, memang rasa the time will be very soon. Cuma, lewat petang itu, saya terima satu memo dan surat untuk diambil tindakan namun, tak sempat buat sebab dah lepas jam 5 petang dan saya perlu balik ambil anak-anak. 

Ok berbalik kepada cerita kelahiran Adam, malam itu lebih kurang jam 11.30 malam, saya rasa tak sedap perut, sakit pinggang, dan ulang alik ke toilet je. Belum ada tanda-tanda keluar. Saya cuba tidur, tapi tak berjaya. Saya kira selang masa sakit itu, lebih kurang 10-15 minit. Dalam tak pasti ini sakit nak bersalin ke tak, dah sampai pukul 2.00 pagi, then saya rasa tak boleh jadi ini. Saya ajak suami ke hospital. Walaupun saya tak sure nak bersalin ke tak. Takpelah kalau tak jadi, boleh balik semula je kan, at least saya boleh tahu condition saya dan baby. Kebetulan adik saya ada di rumah, jadi saya tinggalkan anak-anak pada dia. Semua tengah tidur. Sampai hospital, lepas register, masuk labor room. Nurse datang check, dia cakap dah 3 cm. Then, I knew memang itu contraction. Haha boleh pula lupa kan.. Nurse bagi ubat suruh buang air besar. Ulang alik lah pula saya ke tandas, dan baru perasan ada lendir-lendir darah. Lepas dapat lelapkan mata sekejap, subuh itu suami saya balik rumah nak tengok anak-anak dan bawa mereka ke rumah pengasuh. Lepas solat subuh di sebelah katil tu, saya berjalan ke hulu hilir kononnya nak suh cepat bersalin lah kan tapi masa tu contraction dah tak rasa. Ah sudah, ini betul ke tak nak bersalin ni kan. Maka, saya rehat je di katil, sambil makan kurma dan minum air zam-zam, hati tak berhenti berdoalah kan. Makan roti dengan omelette yang hospital beri, telefon sana-sini. Nurse datang dalam pukul 8 pagi tanya bagaimana keadaan saya. Saya cakap contraction tiba-tiba takde, tapi ada lendir bercampur darah keluar. Dia cakap, takpe, awak tak boleh balik, you are in labor now. Boleh lagi terfikir nak balik rumah masa tu sebab ingatkan false alarm ke apa kan. Nurse tu cakap lagi, saya tak payah check bukaan lah kita tunggu doktor check nanti.

Dr Fatimah datang dalam pukul 9 pagi. Dr cakap dah 5cm, memang nak bersalin, dan kita akan pecahkan air ketuban. Sekejap je pun pastu rasa basah je. Bila Dr dah keluar, datang nurse pasang drip. Saya boleh tanya kenapa masuk air nih? nurse tu cakap masuk ubat. Ubat? Boleh tak kalau tak nak? sempat lagi tanya tu sebab sebelum ini tak pernah kan. Dia cakap Dr suh bagi. Saya teringat mak mertua saya cakap bila masuk ubat akan cepat sakit. Elok je drip tu pasang dalam pukul 9.30 pagi, tengah-tengah sembang dengan nurse aka bidan kot, dalam pukul 9.45 pagi, saya tetiba rasa sakit yang amat sangat ok. Masa ni suami belum sampai. Nurse bidan tadi keluar. Pastu masuk nurse lain pula, dia cakap kalau nak apa-apa tekan je loceng, sekali loceng tu tak function pula. Memandangkan hari itu hari jumaat, mereka ada usrah, nurse tu cakap takpe, kalau ada apa-apa jerit je. Tapi, saya request, nurse boleh tak temankan saya?  huhu mujur nurse tu cakap ok, dia duk sebelah sambil gosok-gosok paha saya. Kalau bersalin di hospital kerajaan, mahu takde sapa nak layan saya macam tu kan.. huhu. Tiap kali sakit, dia akan cakap tarik nafas kak. Saya rasa bilik itu sangat kosong dan saya takut bila berseorangan, sebab itu saya minta dia temankan. Terima kasih nurse yang baik hati.. Telefon husband dia cakap on the way. Saya tanya nurse tu agak-agak bila saya dijangka bersalin ni, dia cakap biasanya 1cm, 1 jam. Maka, mungkin 5 jam lagi. Eh tak mungkin. Saya cakap kat dia, saya sakit sangat ni, pengalaman sebelum ni pecah air ketuba je memang cepat bersalin. Dia pun suspens kot nampak saya sakit sangat. Dia tanya macam nak meneran ke? Iya lah saya jawab. Masa ni walaupun duk mengiring kepit paha, tetap rasa ada air keluar, precisely darah kot.

Dia pun keluar pergi panggil bidan kot. Datanglah bidan tu, bila check, dah 8 cm. Ha kan betul tak boleh tahan dah ni. Dia orang ingat saya main-main agaknya masa mula-mula tu. Dengarlah dia cakap, call doktor sekarang. Sambil tu, datang lagi nurse pasang benda apa nama entah, yang pangku kaki tu supaya tak gerak. Oh sungguh tak selesa kena kangkang masa sambil nak tahan jangan teran. Boleh bayangkan tak? Dan selepas itu suami saya tiba. Kira elok dia sampai, doktor pun sampai, maka bermula proses meneran. Saya tak tahu kali keberapa baru berjaya, ada lah kot 5-6 kali agaknya. Cubaan awal gagal kerana lupa macammana nak meneran (haha), pastu tak cukup nafas. Siap berhenti minum air dulu tau. Alhamdulillah selepas itu, bertenang dan fokus, lahirlah Adam Huzaifah. Bergema tangisannya lebih kurang jam 10.30 pagi. Terus doktor angkat baby letak atas perut dengan lendir, darah lagi tu. Tidak semena-mena hilang rasa sakit yang amat tadi. Alhamdulillah Dr cakap tak perlu jahit, siap puji supermummy lagi.. :)

Nanti kita sambung lagi k...



4 comments:

Nieza Ishak said...

tiba2 teringat bersalin zulaikha. Lebih kurang camtu la keadaan nieza.

alhamdulillah, semuanya ok kan mirah ... ;)

fiza said...

Wah...bestnya mirah, tak yah jahit. Saya suma ana kena jahit. Tapi yg 3rd nih tak byk sgt jahitnya. Adalah dalam 3 kot sbb kejap jer prosesnya.

mirah said...

Nieza,
alhamdulillah. Itulah rezeki lah ni. Ingat lagi bila tanya Dr, drip tu buat saya cepat sakit. Then, Dr cakap itulah ubat selusuh saya. Hihi..

mirah said...

Fiza,
Dr Fatimah tu pandai elak koyak kot. Tapi, itulah bila tak jahit, lasaklah pula bangn duduknya. Hihi..