Thursday, July 16, 2009

Jangan Kau Ucap Selamat Tinggal


Ku mencari, Ku mencari

Apakah salahku
Kau buat ku termenung seorangan
Dalam diri sangsi, Akhirnya begini
Perpisahan tak kuduga

Ku mengerti, Ku fahami
Keputusan diri
Biar saja aku sebegini
Permintaan terakhirku, Jangan kau lafazkan
Simpan saja kata-kata

Jangan diucap elamat tinggal
Jangan kau ucap selamat tinggal
Jangan diucap selamat tinggal
Kepadaku...

Walaupun seketika... Walaupun sekelip mata
Simpan saja kata-kata, Ke akhir hayat yang ada
Walaupun seketika... Walaupun sekelip mata
Simpan saja kata-kata, Ke akhir hayat yang ada

Ada yang masih ingat akan lirik lagu di atas?Dinyanyikan oleh Kumpulan Shades mungkin sekitar 90-an agaknya, masa saya masih di bangku sekolah. Heheh saya tak tahu kenapa saya suka dan terpengaruh dengan lagu ni? Tapi agaknya saya suka dengan music acapella petikan gitar tu, sampai sekarang kekadang tanpa sedar saya akan nyanyi lagu tu walaupun saya tak hafal semuanya. Yang korus je ingat pun.. Dan sekarang di telinga saya seolah terngiang-ngiang lagu ini, sebab tu saya tulis kat sini.
Mesti kalian juga ada lagu yang sangat nostalgik kan, mind to share with me?

*update*

Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Kerana tiada siapa yang sudi membela
Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di lautan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan
Yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau MAha Mengetahui
SEgala apa yang terbuku di hati

C/O:Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali menteri pagi
Setelah malamku berkalut benci

Saya nak tambah lirik lagu Pasrah Segalanya dari DeHearty ni, saya suka lagu ni, bab korus juga sebab menusuk hati sungguh. Tengah kumpul kekuatan semasa khadijah di wad setahun nan lalu. Terasa berderau darah bila menghayatinya sepenuh rasa. Try lah dengar di sini.


3 comments:

suealeen said...

aduhai... jiwang la plak...
tapi terngiang juga lagu ni petang ni..
dah lama tak dengar...

lagu nostalgikku banyak...
antaranya 'with or without you' - U2

lia said...

lagu shade 2.. xtau apsl tiap kali dgr mesti rasa nak nangis... emo xtentu pasal kah? he3...

mirah said...

K sue,
ya tiap lagu ada memori tersendiri kan.. :)

Lia,
oh ada juga geng ke tp takat ni blum rasa nak nangis, cuma syahdu je..heheh..