Monday, September 8, 2008

Finally

Seperti dijanjikan, abah bawa ummi tengok baby masa waktu melawat tengahari tu, masa mula2 ummi tengok baby, memang menitis air mata ini, memang sangat kecik..tp alhamdulillah syukur sebab semuanya sempurna. Baby on ventilation, so doc cakap dia memang x rasa apa2 sebab dah bagi ubat sedatif. Tp bila ummi touch her skin, she responsed.. Ada tu baby siap blh hold jari ummi lagi bila ummi pegang tangan baby. Memang wayar2 banyak berselirat tu tak payah cerita lah kn.. All in all, bila jumpa doctor pakar, doc cakap for the time being, baby ok, dia stabil dengan bantuan pernafasan tu, tp doc cakap lagi, since baby lahir very small, banyak organ belum develop well, jadi baby ni considered 50-50 chances untuk survive. Takut bila ummi dengar part chances tu, tp back to rasionality, memang ummi pasrah dan bersedia terima segala ketentuanNya.

Ummi kena stay kt wad semalam lagi then, esok nya ummi dah balik umah. Ooo masa mula2 balik, memang breast x rasa engorge pun, so mula risau ni, ada susu tak ni. Tp bila masuk 3rd day, dah mula banyak susu sampai bengkak2, kena pump lagi. Dan to my suprised, sekali pump blh dapat sampai 4-6oz, even ada time tu boleh dapat 8oz. Alhamdulillah syukur, susu banyak. So ummi buat stok untuk baby, letak dalam bekas dadih, botol susu pun ada. Tiap2 hari selepas tu, pergi wad tengok baby, mesti bawak sket2, walaupun masa tu baby xdapat minum lagi.


Untuk makluman, baby kena puasa selama lebih kurang 2 mnggu lbh juga. Nnt ummi list kan berat dia based on date k.
Ada satu hari tu, ummi kat rumah, aisyah abah hntr pergi umah makcik pengasuh dia, abah pergi keje mcm biasa dah. Tetiba abah call bagitau org hospital call, suh datang segera. Dia xcakap kenapa. Ummi dah jadi tak tentu arah dah ni sementara tunggu abah sampai umah. Perjalanan dari ofis abah, adalah dekat 1/2 jam juga. Sampai je abah kat umah, kami terus pergi wad NICU. Dari jauh lagi, ummi dah intai kat katil baby, tengok baby ada ke tak de. Ada. Bila sampai dekat tempat baby tu, ramai doktor ada kat situ. Ketua pakar pediatrik pn ada. Bila tengok baby, ada nampak macam luka kat dada dia, pastu ada tiub2 baru kat kiri kanan dia bersambung ke dalam balang air. Nampak bubbles keluar. Dr Rohaizah terus bagitau kami. 'Makayah, sekejap td, your baby berhenti bernafas sekejap, so kita terpaksa buat CPR, since dia small, luka sket kat dada d
ia, tp jangan risau, itu akan hilang. Pastu kita tengok lung dia ada banyak angin, (sambil tunjuk kat skrin komputer, ada gambar xray bhgn chest baby) so kita terpaksa tebuk kiri kanan dada dia untuk keluarkan angin tu, see bubbles dalam air tu, banyak kan, means tu angin dari your baby punya lung. Right now, memang kita terpaksa up kan balik dia punya bantuan oksigen. Keadaan dia still kritikal, banyak2 kan doa k'.
Ummi jadi speechless skejap. Abah mcm x puas hati kenapa boleh jadi mcam tu, again doc tu cakap biasa lah baby ni small, byk kita tak dapat nak jangka..

Hanya doa yg mampu ummi titipkan untuk anak ummi selain ayat-ayat kasih sayang yg mampu ummi bisikkan kt telinga baby. Ummi tau baby blh dengar, ummi tau baby blh rasa bila ummi datang dan usap2 baby. Ummi rindu kala itu nak pegang, peluk baby tp ummi akur kerana keadaan tak mengizin kan begitu. Betapa ummi ingin sangat nak cium khadijah, sampai akhirnya hanya air mata yg mengalir.. Betapa lambatnya masa berlalu saat itu, betapa sukarnya rasa ujian ini, dan terasa kerdilnya diri ini. Kami semua milikMu ya Allah.
. Berilah kami kekuatan menghadapi saat-saat getir ini...

Mujur ada seorang doktor di situ, dr azyati, rupanya dia anak kepada kawan abah di kampung. Keluarga kami saling mengenali cuma ummi tak kenal sangat dia sbb dulu berlainan sekolah, Tp Dr azyati kenal kakak ummi. Perwatakan yg lembut, dan approach yg baik membuatkan lega sket rasa gusar di hati. Tidak terasa sangat asing di wad itu, mungkin sbb mula2, tp selepas itu, memang semua dah mengenali kami yang tiap2 hari datang tanpa miss pn untuk melihat perkembangan baby, supaya abah boleh bacakan ayat2 al quran kat telinga baby, agar ummi juga dapat bisikkan kata2 semangat utk baby terus berjuang. Doa ummi kala itu pada baby 'Khadijah, banyakkan sabar yea, khadijah kena tahan sakit sket yea, insyaAllah abah ummi, atuk nenek, tokki kakak aisyah semua sedara kita, kwn2 abah ummi doa kan moga khadijah cepat sembuh. Anak ummi kena kuat yea, doktor pun tgh buat yang terbaik utk baby. Sabar yea sayang..'.


Lbh kurang 2 mnggu slepas itu, berat khadijah turun lagi menjadi 780 g shj. Masa tu kulit2 baby nampak kering, menggelupas. Doktor cakap itu biasa, nnt berat dia akan naik semula. Risau juga ummi melihatnya, lagipun sebab dia belum dapat minum susu ummi lagi. Pastu baby kena kuning sket, jadi kenalah duk berjemur bawak lampu uv tu..

Ni ummi list kan berat baby smpai dapat keluar wad;

12/4/08 - 0.934kg
24/4 - 0.78kg
1/5 - 0.76kg
4/5 - 0.83kg
8/5 - 0.89kg
12/5 - 1.01kg
15/5 - 1.045kg
19/5 - 1.1kg

22/5 - 1.135kg
26/5 - 1.22kg
29/5 - 1.29kg
2/6 - 1.35kg
5/6 - 1.42kg
9/6 - 1.50kg
12/6 - 1.53kg

16/6 - 1.65kg
19/6 - 1.72kg
23/6 - 1.78kg
26/6 - 1.8kg

Nnt ummi sambung cerita pasal perkembangan lain baby sebelum melepasi stage kritikal tu dan sepanjang berada dlm wad sehingga baby khadijah dapat balik umah..
Utk tatapan, ni antara gambar khadijah masa dalam inkubator. Ni dah besar sket, berat dah 1kg lbih..



(Tiub kat mulut tu, utk minum ebm, kalau nampak ada parut kat dada tu,
itu lah kesan luka kena cpr tu.. sampai sekarang masih jelas kelihatan..)


4 comments:

nasibah said...

slm mirah, bila tengok jer gmbar baby dlm posting ni, teringat my first baby dulu...x nak recall that memory tp bila first time tengok aeyman dlm incubator sebaik lepas bersalin..akak nangis terisak..2 minggu, tiap2 malam asyik menangis. my baby x mcm baby lain..it was a nightmare, though i should be grateful. i don't know but i feel sth towards your baby

mirah said...

k nas, dugaan Allah bg kt kita ni dlm pelbagai cara kn.. How hard it was, just believe that stp anak itu adalah rezeki yg tak ternilai.. Yes, it was the hardest part in my life when khadijah was warded 2 and a half months kt hosp. Being alone all by myself during confinement days, without the baby, emotional stress really sucked me up. But i kept reminding myself that i've to be strong for my baby..
However, mirah percaya yg Allah tak timpa kan sesuatu dugaan tu jika Dia tahu hambaNya itu tak mampu hadapinya. Since Dia telah pilih kami utk terima dugaan ini, maka kami harus tabah dan redha. Mmg semuanya menguji iman kamai. Syukur padaMua ya Allah di atas segalanya...

lia said...

assalamualaikum

salam perkenalan

selama ni saya jd silent reader mirah jer tp hari ni nk tinggal komen skit...

saya kagum dgn mirah sbb sgt tabah ulang alik p hospital masa khadijah belum ready to go home...
masa ank saya jaundice n hospital suruh tinggai anak, saya da nangis2 hu3 last2 amik katil n letak anak kat sebelah... so i cant imagine if i'm in your place...

sungguh saya kagum...
hope saya pon strong mcm awak...
;)

mirah said...

lia, thanx sudi baca blog saya. Anyway, saya rasa whoever in my shoes at that time pun akn sanggup buat apa saja demi anak dia.. Saya sendiri pd mulanya tak pasti mampu hadapi atau tidak tp as time flew, semangat pun jd kuat, hati pun jd cekal.. :)..