Thursday, September 11, 2008

PhD??

mm.. ummi tengah tunggu untuk viva ni, rasanya lepas raya lah kot, call GSO, rupanya mereka cakap sorang examiner tarik diri sbb tgh sabatikal jadi kena lah nominate baru,,,huhuh..ambil masa lagi tu, memang confirm lepas raya lah ni..Takpe lah. Pastu Dr Y tanya awak tak nak sambung PhD ke? mm..ummi memang cakap niat tu ada tapi tunggu dulu lah, bukan dalam masa terdekat ni, tunggu settle msc ni dulu.. Bila ummi bagitau abah, abah beria2 pula suh ummi sambung. Biar benar abah ni... Ummi baru je rasa nak relax dulu ni..
(p/s:abah, cakap hari tu nak buat PhD kt oversea..hihi..so offer ni tak payah dulu lah eh..)

EBM Khadijah
Ummi tgh confuse sket ni, ummi bekal kan adik 8 btl x 1.5oz ebm tiap2 hari kt umah pengasuh. 3/4 btol forzen, selebihnya fresh ebm. Masalahnya, adik mmg tak berapa suka minum pakai botol, tp sbb kena paksa, dah ok sket lah. Pastu pulak dia macam tak berapa suka minum frozen ebm,habis disembur2 kekadang tu.
Botol susu dah habis simpan stok (21 btl), skrg pakai liner, sehari ummi blh dapat dalam 20oz lah total ebm. 3-4 oz bekal adik pergi umah pengasuh, 8-10oz simpan frozen, selebihnya bagi aisyah.. Skrg ni, since stok beku mcm lambat je bergerak, ummi jd malas pula nk simpan beku, jd ummi bg kat kakak lebih, 4-5 oz je (pakai liner) simpan utk beku tiap2 hari..

Since adik tak suka frozen ebm, ummi blh je bg fresh ebm semua tp dok pk, nnt nak buat apa dengan stok frozen yg dh byk tu (adalah dalam 40 lbih (btl+liner)stok ebm? So, mmg ummi confuse ni,kekadang mcm malas nak pump..
mmm..ada kengkawan blh tlg saya bagi pandangan?...


Ni lah gambar stok ebm khadijah dalam minggu lepas kot. Mungkin takde lah sebanyak org lain..

Oh ya, ni stok baru buat pertengahan bulan 8 hari tu setelah stok sebelumnya terpaksa dibuang sbb peti ais tu rosak..huwaa..tp positif, bukan rezeki khadijah lah tu. Alhamdulillah manage kumpul stok semula sebelum puasa, risau kalau waktu puasa ni susu kurang tapi Alhamdulillah juga, production mantain setakat hari ini..cuma ummi je cam malas2..huhu.

2 comments:

Mummy HnH said...

mirah, saya pon kdg2 jd malas nak mengepam, biler tgk frozen stok dah penuh, xde ruang nak simpan.. heheh (alasan!)..

btw, ape kater yg frozen tue bg aisyah, so bb khadijah minum 100% yg fresh ajer? kalau ader lbh yg fresh, buat stok, bg aisyah frozen stock dlm peti, so leh rotate, elak expired...(ker mmg praktis cam nie?) heheh.. *just my think tank ajer.. heheh*

mirah said...

dh pernah try bg frozen kt aisyah, tp dia tak nak. Agaknya bau dan rasa dh lain bila di thaw kn tu..
tu yg jd mslh tu skrg ni.. mmg bbrapa hr ni tak usik langsung susu beku tu, dh jd malas amat dh ni. Kt ofis sekali je perah. Dpt 9 oz. Subuh sekali 7-9 oz. Huhu dh jd 2x je ni..Esok cuti, confirm dpt pump sekali je. Rabu ni kena start schedule asal balik nmpak nya..