Friday, December 26, 2008

New dose?

Pagi tadi ummi pergi farmasi hosp serdang untuk amik ubat susulan khadijah. Ubat FAC ni kena amik every 2 weeks sbb ia akan expired. Before, doc ckp mkn 0.5 ml. Tetiba tadi org bagi ubat tu cakap bg 0.25ml. Eh pelik lah pula ummi. Dia cakap betul 0.25 ml. Habis tu ummi salah bagi makan ke? Dia cakap takpe, still dalam range lagi. Boleh gitu? Huhu..sebenarnya dah mcm2 karenah ummi hadapi bila tiap kali pergi farmasi nih. Tapi kali ni boleh salah amount pula. Next check up lambat lagi bulan depan. Ummi cam tak sabar lak nak jumpa paed khadijah ni...

3 comments:

suealeen said...

FTC tu ubat ape? syafiah tak pernah dapat pun...

menunggu di farmasi memang salah satu benda yang kita orang tak nak sekali. tapi apa nak buat...

mirah said...

k sualeen, ftc = ferric ammonium citrate. Ubat utk tambah darah tu kaler hitam. Khadijah tak suka ubat ni, tp plg dia tak suka multivit yg kaler kuning tu...

Tu lah, malas gak tp apa nak buat kn..

mirah said...

k suealeen,
eh bukan ftc, fac..