Tuesday, March 22, 2011

Strabismus

Strabismus - Saya tengah study pasal ini sekarang sebab Khadijah shows sign of squint on her left eye. Kami nak bawa dia pergi jumpa specialist ni, nak awalkan appointment di Klinik Mata Hospital Serdang tak dapat. Lepas tu minta tolong kakak doktor yang kami kenal di sana untuk ubah tarikh temujanji tu, tak pun satu lagi nak mesej Yusrina Hatta tanya pendapat dia. Hihi.. pilihan akhir, kami ambil surat rujukan dan bawa ke hospital swasta je lah. Tapi, kami pilih nak jumpa doktor di Hospital Serdang dulu, apa-apa nanti senang, sebab rekod dia dah ada di sana. Macam keputusan kami bawa dia ke hospital pakar an-nur tempohari, ha dah kena sound dengan doktor kenapa tak bawa ke hospital serdang je. Betul juga cakap doktor tu, rekod dia sejak awal lahir dah kat sana, kelengkapan dan kemudahan perubatan pun dah canggih, kenapa pergi private juga?. 


Ok saya bagi intro sekt pasal Strabismus ni:


Strabismus is a condition whereby there is a deviation of the eyes. The term is used to describe eyes that are not straight or properly aligned. The misalignment results from the failure of the eye muscles to work together.
One eye, or sometimes both, may turn in (convergent squint), turn out (divergent squint), turn up or turn down. Sometimes, more than one 'turn' is present.
The deviation may be constant or may come and go (intermittent). In young children, strabismus may vary not only from day-to-day, but during the course of a day.
Strabismus can affect people of all ages. It may be present at birth, it may become apparent at a later age or it may appear at any time as a result of illness or an accident.
There are many causes of strabismus, including congenital reasons, paralysis of eye muscles due to nerve damage (nerve palsy), refractive errors, trauma, stroke, infections and eye tumours.
At birth, an infant's eyes do not always focus directly on objects. They may appear to move independently of each other, sometimes crossing and sometimes wandering outward. But by the age of 3-4 months, an infant's eyes should be able to focus on small objects and the eyes should be straight or parallel. A 6-month-old infant should be able to focus on both distant and close objects.
If parents notice crossed eyes persisting in a child at 4 months of age, they should immediately take the child to an ophthalmologist for an examination. Early medical attention is recommended for one important reason – to rule out the presence of a serious eye disease, such as retinoblastoma (eye tumour) or childhood cataract.


Sumber - http://www.isecmalaysia.com/pinfo_my_child_squints.htm

Dan ini;

What is squint (strabismus)?
Squint is a misalignment of the two eyes so that both the eyes are not looking in the same direction. This misalignment may be constant, being present throughout the day, or it may appear sometimes and the rest of the time the eyes may be straight.

It is a common condition among children. It may also occur in adults.

What causes squint?
The exact cause of squint is not really known. The movement of each eye is controlled by six muscles. Each of these muscle acts along with its counterpart in the other eye to keep both the eyes aligned properly. A loss of coordination between the muscles of the two eyes leads to misalignment. This misalignment may be the same in all directions of gaze, or in some conditions the misalignment may be more in one direction of gaze, e.g., in squint due to nerve palsy.

Sometimes a refractive error hypermetropia (long sight) may lead to inward deviation of the eye. Poor vision in an eye because of some other eye disease like cataract, etc. may also cause the eye to deviate. Therefore it is important in all the cases of squint, especially in children, to have a thorough eye checkup to rule out any other cause of loss of vision. 


How is squint diagnosed?
The squint is diagnosed by the ophthalmologist. He or she would do a few special tests to confirm the squint, to try and find out the cause and to quantify the amount of deviation. In some cases there may be a false appearance of squint due to broad nasal bridge in a child. An ophthalmologist will be able to differentiate between a true squint and false squint.

Child with SquintWhat is the treatment for squint?
The aims of treatment of squint in order of importance are:

  • Preserve or restore vision
  • Straighten the eyes
  • Restore binocular vision
First of all, the eyes are checked to see if they have any refractive error that may be responsible for squint. If there is any significant refractive error present, it is treated first. In some cases (accommodative squint) a correction of refractive error is all that may be required to treat squint. Sumber  http://www.visitech.org/squint.html

Saya rasa mesti ada kaitan dengan mata dia lambat matang masa dia kecil dulu. Betul ke istilah tu? atau salur darah di mata dia lambat matang - ini term yang ophthalmologist bagitahu dulu. Saya rasa ada kaitan ni, lagi pula dulu saya nampak mata dia ok, lately je nampak mcm juling tapi takde lah seteruk dalam gambar di atas tu.

Khadijah tengah demam sekarang ini, dah dua hari suhu badan dia on-off je. Baru je puji dalam entry lepas cakap dah lama dia tak demam kan (tak boleh puji dah lepas ni, bersyukur je lah time dia sihat tu kan) sekali demam pula tetiba. Ok banyak kerja nak buat ni..

7 comments:

Nieza Ishak said...

harap2 khadija cepat sembuh ...

lia said...

Bkn jer khadijah, amsyar pon kurang sihat ni... Da 2 hari x p taska... Cuaca skng kot, ntah la...

mirah said...

Nieza, thanx. Ya harap begitulah tapi ada kanak2 lain di rumah pengasuh dia tu tgh selsema dgn batuk. Huhu risau jangkit je. Tawakal je lah ni..

Lia, maybe kot sebab cuaca, sebab tetiba je dia demam. Tapi dah ok hari ni cuma kena monitor je lah. Dia tu mmg sensitif dgn dgn jangkitan. Biasanya bila ada org sekeliling dia selsema batuk, mesti dia kena juga.

rafiza said...

kak, kalau sy pun opt to hosp sdg sbb baby friendly,
HPJ 1st class, tp kat situla byk incident unfriendly baby hosp terjadi kat sy, dr lepas bersalin, nicu juga di klinik pead..huhuhu
tp sbb rekod kelahiran di hpj, en suami kata pegi je dua2..

mmg ada hikmah pun untuk certain2 occasions, tapi penat untuk syla maknya..huhuhu

ttg khadijah, tu bukan kira juling air ke kalau yg tak obvious sgt..Ahmad gitu juga kalau sesekali pandang..sy pun sama..mgkin sbb sy prem juga dulu..huhuhu

mirah said...

Rafiza,
Ha ah hosp serdang ok je sebenarnya..heheh

Psl juling air ke tak tu, akak pun tak pasti. Tp akak mmg nak bawa dia jumpa specialist. Dia dah ada kes follow up setahun tak habis di klinik opto dulu, maybe ada prob yg kita tak tahu kan. Maka better utk dpt advise dari doktor pula. If left untreated, takut mslh lain lak timbul..

Ummi Faris said...

kak mirah..
semoga khadijah cepat sembuh..kahdijah kuat semangat..insyaAllah..

Faris pun last week demam panas nk tumbuh gigi..lepas 2,3 hari dapat rashes(mcm campak tp jumpa Dr kata rashes plak) bila dah baik..antar umah pengasuh..bdk sorg lagi batuk dan selsema..Faris pulak yg kena skrg..huhuhu..tak habis2..
risau atuk nenek(belah husband) di kg..ye lah..cucu sorg..
yg obvious batuk dia tak baik2 sejak umor 4 bulan...on off ..tp masa tdo la dia batuk...huhuhu..
sy plak rasa down ..takut nanti org kata tak pandai jaga anak plak..huhu..

mirah said...

Farida,
thanx. InsyaAllah.

Psl faris tu, mlm2 bagi dia tidur pakai baju lengan panjang, pastu jgn psg kipas kuat sgt. selimutkan lagi. kekadang kita rasa panas, tp bebudak suhu dia patut lg kurang..

ok jg faris baik2 ya.. :)