Monday, February 14, 2011

Potty Train 1

Sources

Kali ini merupakan percubaan kali ke-3. Memang kena banyak sabar. Tulis entry ini pun kena bersabar gak ni. Khadijah dah berusia 2 tahun 10 bulan. 12 April nanti dah genap 3 tahun. Saya baru mula nak potty train dia. Kalau Aisyah dulu, masa 2 tahun 4 bulan, dah diaperless waktu siang. 2 tahun 8 bulan dan totally diaperfree. Kenapa Khadijah start train lambat? Sebab umminya belum bersedia, juga sebab Khadijah nampak masih belum faham. Tapi, bila start ajar masa dia dah cerdik, banyak akal dan petah bercakap ni, teruji betul kesabarannya. Hihi. Ok 2 sesi sebelum ini sempat buat half-day je sebab dah petang dia nak tidur, maka kenalah pakaikan diapers kan. Dalam tempoh pagi sampai tengahari tu, adalah sekali je terbabas. Ok lah not so bad lah kan. Haa ni nak cerita kisah semalam pula. Pagi tu balik dari jogging, breakfast semua, dia tidur. Maka mula tak pakai diapers bila dah petang, lepas dah mandi semua dalam pukul 3 pm lebih kurang. Sampailah ke pukul 7 pm, masing-masing dah give up. Huhu sebabnya, dalam masa 4 jam tu je, dia terbabas 6-7 kali. Imaginelah kami bersilih ganti lap lantai dengan tukar seluar, panties dia sampai lupa dah kiraan ke berapa. Dalam tempoh tu, dia ada juga cakap dia nak kencing, ok pergi toilet. Dalam setiap 20 minit bawa pergi toilet juga, tapi boleh terkucil gak tu. Yang bestnya, dah kencing baru cakap; 'ummi, adik kencing'. Grr..geram tau kat Khadijah ni.

Memang kena sabar banyaklah. Takpe, jangan putus asa, rasanya malam sebelum tidur pun nak kena buat juga, biar dia tahu 'rasa' urgency nak kencing tu dan pandai control. Jika tak usaha buat, sampai bila dia nak pakai diapers kan. Moga dipermudahkan urusan kami. Amin.

Sources

Practice Being a Good Potty Coach

Toddlers can't potty train themselves. (Boy, if they did, how awesome would THAT be?) So in order to be masters on the porcelain throne, kids need a good potty coach. That means YOU! As a potty coach, it's important to be cool, calm and collected and show your child that you can take whatever they throw at you (sometimes literally)—and smile through it all—even if you're ready to throw that potty seat against the wall!

Here are my tips on how you can be the best potty coach you can be:
  • Clear your schedule. Potty training takes time (and effort) on your part, so if you have looming deadlines or big projects going on, find some things to take off of your plate—or at least give yourself permission to scale back so you can focus on your kid's potty needs.
  • Define your potty training expectations. Recognize that there will be ups and downs, your child will have accidents and stuff will hit the fan (sorry, we couldn't help ourselves) from time to time. This will take some of the pressure off both of you.
  • Get a support system. You already have your mom (and your girlfriend who has potty trained before) on speed dial..
  • Give it a whirl. Now that you're in the right mind-set, try a practice potty session. So today, after a dirty-diaper change, instead of immediately putting on a fresh diaper, place your child on the potty for a few minutes. No pressure. No biggie. Just getting the feel for this newfangled thing.
Remember: The potty-training phase goes the quickest when children can learn in a fun atmosphere. This means you have to be at the top of your coaching game: be positive and encouraging, even when you feel like screaming. One day, you will look back on this and laugh (OK, so maybe not laugh, but at least smile a little).Sources.
Saya pasti dan yakin saat  itu akan tiba. Saya set target, dalam tempoh 2 bulan ini, sekurang-kurangnya dia dapat day-diaperless. Itupun dah cukup memadai. All praise to Allah.

13 comments:

Amiizaa2001 said...

:) insyaallah mesti tak lama lagi khadijah terror tak pakai diaper:):)

Nieza Ishak said...

good luck khadija.

suffiya pulak malam masih pakai diapers ......huhuh

lia said...

rasa nyer ramaiii yg tgh potty train anak skng...

mirah ada tips x, mcm mana kalau nak poo poo tu x payah pakai diaper? memula Amsyar ok tp lately mcm xnak poo poo selagi x pakaikan diaper...

mirah said...

K mieja, thanx.
sabar menanti saat itu.. hihi :)

Nieza,
tq.
suffiya mmg big girl. Khadijah ni manja lebih pun ada.

mirah said...

Lia,
masa aisyah dulu, dia mudah bila ajak poo poo kat toilet. mula-mula kena pegang tangan dia, sbb dia gayat toilet bowl tu kan tinggi, kaki dia tak sampai. pastu lelama, takkan nak tunggu je kan. Dia ambil stool dlm toilet tu buat pijak kaki dia. skrg pun mcm tu lagi.

tips lain, kena psiko sket dia kot. cerita lah good boy bila dpt poo kat toilet, selalu puji dia, ckp dia dah besar. org besar kan poo kat toilet. berbakul lah kata-kata perangsang pendek kata. hihi.. dan prinsipnya, practice makes perfect. mmg byk kali terang, ulang, cakap, buat baru dia ok. gud luck juga lia.

mirah said...

Lia, dulu mirah ckp kat aisyah, if u are good girl, poo kat toilet, i'll buy you panties banyak2. Kalau boleh, ajak dia pilih sama. Kids kan suka yg cute-cute ni. It works for her. Tp utk khadijah ni, budak kecik ni mmg suka ikut kepala dia je. Tak heran kalau kita psiko-psiko dia ni. Huhu..maka kena gigihlah lap lantai byk kali sblm dia pandai pg toilet sendiri.

rafiza said...

akak, anak no 2 mmg suka ikut kepala dia je..proven!!

eh, bila nak lunch date nih..?

mirah said...

rafiza,
yup. i think so too.
jom kita lunch sama jumaat ni nak? alamanda? tmn warisan? alamanda lah sejuk sket..hihi..

Anamarza said...

salam, Anak saya yg first dulu umur 2 thn setengah baru train, tak sampai 3 bulan dah diapersfree, tapi yg nombor dua nih, cam susah jugak sikit sbb dia nampak manja sikit, sekarang baru 2 tahun ingat lepas saya abis pantang nanti nak trus train dia potty trainning nih, takut lambat2 nanti lagi susah

Coretan Terkini: My Red Wedding Dress!!!
Jom join: Contest Besday kad Untuk Safiyya...

mirah said...

anamarza,
ya yg no 2 ni mmg mcm tu agaknya. Sebab anak saya ni nampak kecik je, kita pun malas nak push dia sgt. Tp tak boleh lengah dah ni, dia nak masuk 3 thn dah. thn dpan plan nak hntr sekolah. Maka kena gigih juga potty train dia ni..

Dayah said...

Shukrina hari tu pun lambat...2thn 10 bulan baru diaperless..

mmg mencabarkan nak poty train ni especially utk ibu2 bekerja mcm kita..good luck khadijah..!!

mirah said...

Dayah, thanx.
memang mencabar, susah nak start, bila dah start, ok je.

rafiza said...

kakmirah,
jumaat ni tak boleh tau..
sy kursus kat kl..