Tuesday, September 29, 2009

Kenduri

Masih dalam mood raya kan. Belum ada perancangan berjalan raya, wah bunyi macam sibuk kan tapi benarlah, yang sebetulnya belum berkesempatan nak berbincang dengan suami lagi bagaimana perancangan hujung minggu nanti. Beg dari kampung pun belum unpack lagi, baju anak siap tarik dari beg lagi. Huhu.. Mencabar juga bila dah start kerja semula selepas seminggu lebih bercuti, yang pasti time management still fail lagi. Gonna take few weeks lagi baru boleh well organized agaknya. Mujur anak-anak baik saja bila dihantar ke rumah pengasuh, at least khadijah takde lah menangis-nangis, siap nak salam lagi bila hantar dia ke sana. As promised, ada beberapa keping gambar anak dara berdua itu yang sempat diambil masa cuti lepas. Gambar berbaju kurung memang takde, di hari raya pertama lah tu, yang ada gambar di hari kenduri dan di rumah mertua kakak (sebab yang kendurinya adik ipar kakak).

Ni khadijah yang cuba dihiburkan oleh makcik-makcik sepupunya, baru lepas bangun tidur tu, siap ada air mata berjurai lagi k. Dia memang sangat sensitif ok sejak balik cuti ini, pantang hilang di mata, meraung lah. Sampai balik rumah sini pun, kat dapur asyik berpaut kat kaki je, mm..apa boleh buat, kalau duk tunggu melayan dia, harus tak berasap lah dapur..

Gambar aisyah dengan anas, sepupunya, mereka ni sebaya, memang member kamcing nih, siap pimpin tangan lagi jalan ok. Tu tengah berarak tengah panas kat rumah kenduri, siap buat macam rumah sendiri, turun naik rumah. Pastu siap buat ala-ala jakun pula, nampak benar budak bandar, malu weh ramai orang kampung tengok.

Khadijah lah ni.. Saya memang tak boleh nak tolong apa, asyik berdukung dengan khadijah je lah. Boleh kalau orang lain ambil dia, tapi dia nangis dululah, lepas tak nampak saya, ok je, tapi jangan lah lalu depan dia, memang confirm menangis balik..

Khadijah: Nak kamera tu.. Nampak tembam tak saya?

Haha saja interframe gambar dua adik bujang saya ni, tengah berlengas menolong mengopek kulit kelapa. Masa ni sehari sebelum kenduri, ada lebih kurang 70 biji lebih kelapa kering nak kena proses, sekejap je adik-adik saya, suami, abah, abg ipar dan beberapa orang lagi siapkan. Bila lagi nak kerah tenaga orang muda tu kan. Cakap je lebih takde makna, ha cuba tunjuk skill sket.. lepas tu dapat minum air kelapa muda, fresh dari pokok, memang best!.

Ada lagi gambar, nanti-nanti saya upload k.

p/s: ada sesapa nak ajak kami datang open house ke? Rumah kami takde open house, tapi rumah kami sentiasa terbuka kalau sesiapa sudi nak datang. Jemput-jemputlah ya tapi kenal call dululah, kan main terjah je takde orang pula kat rumah... :)

3 comments:

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

waa meriah nye berhappy2 dgn sedara & gengs.

mirah said...

mama-miya, ya memang best balik kg. Dah few months tak balik, eh to be exact 6 months kot..

hajarus said...

bestkan dapat kumpul reramai camtu...