Friday, February 20, 2009

slight increase & nightmare..

Ummi bawa adik pergi klinik kesihatan pagi tadi. Sebenarnya, seperti diduga, ummi telah terlepas pandang tarikh check-up adik ni, sepatutnya 11/2 lepas, kena buat appoinment baru lah untuk hari ini. Hari ini memang dalm sejarah sebab dapat balik pukul 9 pagi. Biasanya pergi kul8 pg, pukul 10 lebih baru selesai. Berat adik tak banyak beza dari masa timbang di hospital hampir sebulan lepas iaitu 5.6kg. Previous was 5.5kg. Adakah berat adik menyusut sedikit masa demam tempoh hari? Mungkin lah kan.. Nurse tu suruh tambah kan meal time adik since age sekarang ni dia perlukan banyak kalori utk produce tenaga, since khadijah ni memang tak boleh duk diam sekarang ni, sangat aktif ya.

So, ummi tengah duk berfikir dengan serius ni untuk mempelbagaikan lagi menu makanan adik. Kita cuba hujung minggu ni k adik. Yang musykilnya, bila kat umah, adik makan ok je dengan ummi, tapi bila di rumah pengaush, makcik cakap adik nangis-nangis bila makan, tapi habis lah portion yg diberi tu...kenapa yea?? pening ummi dok fikir nih.. Appaun, be a good girl yea dik, ummi tak sabar nak tengok adik jadi lagi chubby walaupun sekarang ni pun ummi rasa adik dah besar...


Aisyah?? Ohh she's still having nightmare at night tau. (since balik dari cameron ni, hampir tiap malam mesti bangun menangis..). Ummi tanya kenapa tak jawab pula. Wah penat kakak, abah dengan ummi pujuk kakak sampai tidur semula, sampai mesti bila bangun pagi ummi rasa pening-pening lalat gitu. Kenapa aisyah tetiba having nightmare ni sedangkan tak pernah pun sebelum ini. Ada sesape nak berkongsi dengan saya??

10 comments:

Mummy HnH@arnie said...

agak2 ader possibility 'ape2' yang 'lekat' tak mirah?

saya pernah alami benda nie waktu Hakim dulu,lama juga tau, dari umur dia dlm 1.5 YO sampai 2-3 bln baru nie... siap dah ader specific waktu, around 10 - 12 mlm, everynight... kdg2 tue, siap 2-3 kali lagi.. Sampai jiran2 tegurlah, ngaper anak asyik nangis ajer... Letih mmg xleh nak cakap... Lagi tension mase tgh pantang kan Humaira...

Anyway,dlm case Hakim dulu, kami raser sebab dier penat, siang asyik main ajer tak tido langsung kat umah BS.. then, balek umah terus tido (maghrib)...

lagi satu, kami tido kat living room, betul2 depan TV... tak elok agaknya - ruang terbuka, org lalu lalang, dekat dgn pintu masuk, plus tak solat kat situ pon... now, biler dah tido dalam bilik tido, dan dah tak pergi rumah BS (siang wajib tido) barulah Hakim slowly OK... Alhamdulillah...

* maaf, pjg komen :)

mirah said...

arnie, ada benda 'lekat' ke? Err terfikir lah juga tapi tak tahu lah kan, even my nephew pun sama, umur baya aisyah lah, since blk dr cameron selalu ngigau, bangun tgh mlm nangis juga. Tu kami dok pakat musykil nih, nak kata penat lagi, dah 2 mggu sejak balik hari tu.

Aisyah tidur kat bwh, kat hall tgh dgn abah dia, pastu dah tidur, tgh mlm bila abah dia tersedar baru angkat naik atas. Biasa mirah naik tidur dgn khadijah dulu sbb kalau bwk dia naik sama2, memang dua2 tak jadi tidur awal lah..

::Umi Sufira:: said...

Mirah, nak share jugak..masa saya dok kat Nilai menyewa di rumah bekas org I*ndia tinggal...umur syaura 2 tahun lebih masa tuh..dia tak suka pegi bilik utama tuh..dia kata ada kawan..and then tido mlm mesti terbangun n nangis..tak lena tidurlah dibuatnya..n then mintak abah saya dari johor mintakkan ubat...ada bacaan ayat al-quran baca penjuru rumah, garam tabur keliling umah ngan apa yek lagi satu (tak ingat..) Alhamdulillah dengan izin Allah terus lena tidur dia..Rupanya bilik tuh tempat penyewa lama sembahyang..isk kesian kitaorg..dah meninggal pon org yang ubatkan syaura tuh..mm..kalu tak elok gak cubalah usahakn apa2..

mirah said...

thanx mimi, mirah tgh duk observe aisyah skrg ni.. Nak tgk ada kelainan tak pada dia, cara dia main ke apa kn..

Kalau takde perubahan dlm minggu depan, harus kena tanya pendapat org lebih tahu lah ni.. mungkin blh lah percaya ada sesuatu itu.. huhuh seram den, dah lah abahnya selalu gak balik mlm nih..

Dayah said...

mungkin sbb perjalanan jauh, lalu hutan2 ..pokok2...bykkan baca ayatul kursi and hembus kat Aisyah

Nadia said...

Moga aisyah tak apa2....

nasibah said...

mirah,

what is the expected weight for your baby? yg akak ingat, aeyman dulu (sebab nak buat operation). kena make sure bila 10 bulan, mesti 10 kg...9 bulan, 9 kg..etc.

mirah said...

Dayah, masa mula2 balik tu, ingat mcm tu juga. Tp rasanya tak kot, sbb adik dia tidur elok je tak meragam pun. Aisyah pun takde nmpak takut ke apa. Tp mirah bacakan juga lah ayat kursi, 3 Qul tu sambil gosok2 badan dia sampai tertidur..

Maybe dia penat kot, start mlm ni kami nak bawak dia tidur terus kat atas, nak tgk ada perbezaaan tak.. Hopefully semua akn back to normal.

mirah said...

Nadia, thanx. Yea harap2 aisayh tak menigau lagi, kesian kat dia, bila kejut bangun pagi, mesti pyh nak bangun, ye lah dah tak cukup tidur kan..

mirah said...

K nas, expected weight?? mm.. mirah pun tak sure. Kalau nak suh double the birthweight, mmg dah lama double dah pun. Tp last visit jumpa her paed, doc tu ckp within 18 months, dia tak hiraukan sgt kalau berat tak tinggi tapi ada peningkatan pd setiap bulan. Lps tu kalau tak naik memberengsangkan, baru consider under weight ke apa.