Thursday, October 16, 2008

what a day..

It was raining heavily last night starting from maghrib to isyak. Me and children were relaxing, my hubby was having his dinner (me not yet), then since khadijah seemed already falls asleep, my hubby stop eating and going upstairs to get the bed ready for the kids.
Tetiba, masa dia lalu depan tv kat umah kami ni (oh ya hujan dah berenti waktu tu k), dia terpijak air. Hubby tanya air apa? Saya pun bangun tgk, eh takkan aisyah kencing pulak, lagipun dia pakai pampers. Sekali nmpk air makin byk... Ya Allah, umah kita banjir bang..

To cut short, memang habis lah permaidani kami tu, yg lain tak teruk sangat sbb sempat angkat. The carpet is really heavy due to big size too, so kami terpaksa tanpa rela melihat je lah ia terapung. All in all, air naik lbih kurang paras buku lali jugak lah tapi mampu mengapungkan segala benda yang ada atas lantai rumah tu.. Kutinggalkan semua itu, bawak naik khadijah kat atas, tgh menangis, tak jadi tidur td. Aisyah pula kami letak kat atsa tangga, dia pun taknak duduk. jadi hubby dukung dia sambil alih kan kete. Jiran2 dah bising riuh kat luar.
Tidurkan khadijah, mujur cepat dia lelap. Mungkin sebab kesan ubat demam dia makan sebelum tu. Lupa nak inform, pagi semalam khadijah kena cucuk, tu badan dedar2 je. Pagi ni alhamdulillah nmpk dah sihat.

Dalam kul 10 mlm, hubby bwk masuk aisyah suh tidurkan. Lama gak lah nak tidurkan dia sampai ummi pun tidur sama. Kul 11 mlm bangun balik, tgk hubby dah basuh sekali lalu lantai kat bawah sbb takut kesan lumpur/ pasir tu tak hilang kalau biarkan je. Rasa perut sangat lapar,so i have my dinner at 11pm.
Utk menambahkan rasa letih, i got diarrhea pula hingga lah ke subuh tadi. Byk kali terjaga dari tidur dan ulang pg toilet.. penat tul rasa. Dah lah umah mcm tongkang pecah dah jadinya. Tp kami semua pg keje juga ni. We left dulu semua tu. Myb amik half day hari ni. I've reports to settle before noon today.

We moved to this rent house rite after our wedding mac 2006. Dulu once in april 2006 pernah sekali i experienced banjir juga tp air lebih tinggi dari kali ni, sampai paras lutut juga lah masa tu. And we thought it would never happen aagain since we've heard from somebody that the sistem perparitan has been improved tapi, bila jadi lagi mcm ni.. haru jugak lah. Rasa nak pindah sekarang juga.

K lah nanti continue k. nak siapkan report ni.

2 comments:

::Umi Sufira:: said...

Hi Mirah, saya pernah alami banjir dari teruk dari mirah ni..ingat tak dulu johor pernah kena banjir teruk..2 kali tuh..saya salah satu mangsa siap dok kat dewan lagi..ahaks! sampai ke paras dada air naik...ngeri tol..hopefully mirah tabah OK=D

mirah said...

errkk mimi, banjir kat johor tu eh..mmg diakui lagi teruk dari apa yg saya alami lah ni.
huhu takpelah kan, pasrah je. pikir byk2 pun tak selesai mslh gak. Takkan nak pindah skrg kn, nak pergi duk mana?
thanx mimi, u soothed my worries.