Friday, October 24, 2008

23/10/08 khadijah's check up

Minggu ini merupakan minggu yang sangat sibuk bagi ummi. Sekejap lagi, ada jamuan raya. Semua staf dah pergi, ummi baru je sampai ofis ni, baru balik dari hospital ambil ubat khadijah. Jadi, ummi decide nak pergi pukul 10 pg je, majlis start pukul 10.30pg. tapi baru terinagt yang ummi tak tahu tempat.. erkk..tadi mcam confident je tau.. alamak nak kena pergi cepat lah ni, tak pe sikit je nak tulis ni...

Semalam bawa khadijah pergi jumpa paed. Dapat pula dgn ketua jbtn paed hosp serdang. Lama juga lah discuss dgn dia. To cut short, alhamdulillah adik sihat sahaja instead of ada sedikit selsema (btw skrg kan musim hujan, mmg tak dapat nak elak lah..) Tapi doc ckp tak payah risau, biar je. Minta ubat pun dia tak bagi. Dia cakap biar baik sendiri. Berat adik skrg 4.43kg je? last month was 4kg.. huhu sedikit je naik.. tapi takpe lah doc cakap asal ada peningkatan ok lah tu.

Doc cakap continue breastfeeding sampai adik umur 8 bulan nnt (corrected age 6 months lah) baru start solid. Sekarang ni bagi je susu banyak2. Good for her. memang ummi plan nak bagi adik makan tunggu lagi 2 bulan. Biar adik dah besar sket. Skrg ni rasa kalau bagi makan, mesti adik tak minum susu lah. Dah lah minum pun tak banyak sgt. lagipun risau kalau perut ke, usus dia belum betul2 matured and not ready nak terima solid food/ plain water. So sesape yg ada suggest kan ummi campur fine cereal dlm susu ke, bg air masak ke, sorry! memang tak boleh k..

Apapun, adik kena continue makan ubat. Ada 4 jenis. Then, doc suh ummi makan nutritious foods, take supplements supaya breastmilk ummi lebih berkhasiat utk keperluan adik juga.

Ok tu je update. Have to go...
See ya next week je k. Hari ni myb amik half day, balik rawang.

2 comments:

Mummy HnH@arnie said...

haa, start solid lmbt2 pon xpe.. Humaira dulu saya start umur 7 bulan.. tue pon, sbb saya "malas" nak dgr mulut orang keliling bising tanya, "tak bagi anak makan ke?"... aiseh... nyebuk jer diorang nih... kalau ikut hati nak start lmbt lg, sbb baby xready nak solid pon... hihih

mirah said...

mm..tu lah kan..
biar lmbt sket pun takpe.
Dulu masa aisyah saya start bg makan masa dia umur 5 bln lbih, awal sbb dia debab masa tu. Pastu pulak baru nak start keje masa dia berumur 6 bulan, jd takut payah pula pengasuh tu nk start bg makan. Jadi saya start dulu tp tu pun, sket2 bagi dan jarak2 byk hari. Takde sapa advise dulu, tp skrg ni insyaAllah knowledge dah ada..