Friday, January 9, 2009

I am reading!

Aktiviti terbaru yang digemari Khadijah adalah membaca buku. Cuba lah lihat aktiviti membaca buku dia sampai masuk dalam mulut pun ada.

Khusyuk tu baca 1,2,3,4,5,6

Oppss...dah masuk mulut dah.. Khadijah dah tak kisah mainan teether dia yang ada pelbagai di sekeliling dia tu.

Khadijah dah perasan ummi snap gambar dia. Nampak kan mata bulat dia tu, dan perhatikan juga muka bujur dia berbanding aisyah yang bermuka bulat tu..

Dia angkat dada dia, angkat tinggi pastu jatuh balik...

From my observation, khadijah also likes books very much like aisyah do. If aisyah reads her book on the mattress, she'll slowly put down her toys and go to disturb kakak. Hmm.. Once she gets the book, she wont let it go. And this is the time ummi have to come to save you both. Kakak will push you aside while you wont let the page/ or any part of the book go. Both girls screaming!! Hohoho..
And adik didnt very much interested in her soft cloth books rather than kakak's. Perhaps the hard cover ones more colourful, firm and nice to hold..

For Khadijah, as a start ummi wants to expose you with numbers first compared to aisyah, ummi did more on pictures, words and slightly on numbers. (ummi mcm buat experiment lak eh, bukan yea! Cuma ummi rasa kids should be stress on and expose more to mathematics since baby. It's good for their own development juga. Ummi dont realize that during aisyah's first year. Btw, i work with mathematicians now and spending most of the time about maths really tune my perception about numbers. Oh espesially part philosphy of maths). Numbers numbers number....


10 comments:

Ina Hashim said...

comey khadijah

::Umi Sufira:: said...

bijaknya khadijah!=D

mirah said...

K ina,
thank you. Yea comel-comel.. ikut ummi dia lah kot.. hihi..

Mimi,
Yes hopefully dia membesar dgn bijak dan sopan santun juga lah kn..

Mummy HnH@arnie said...

Mirah,

Saya suka laa cara mirah guna different approach to ur both kids, during their early days... Saya pon buat begitu, so, boleh nmpk good & bad with diff approach... Alah, kalau buat experiment pon aper salahnya kan, anak2 kita juga... So, boleh laa yg good tue kita kekalkan, yer tak? Heheh...

Owh, saya sgt2 suka maths (dulu!).. But, end up dlm eng fields.. So, dah tak terel math... sorry tanya... mirah nie researcher ker lecturer?

mamahanees said...

Salam mirah. Saya anta hanees masuk tadika nuh's ark....islamic montessori school. Saya prefer kaedah montessori sbb cara dia belajar bukan duduk kat kerusi meja...tengok blackboard. Semua aktiviti dia lebih kepada nak stimulate intellect dlm diri anak2 :-)

Khusyuknya khadijah baca buku :-)

sayangibu said...

wahhh..situasi both screaming tu mmg sama lah dgn yg saya slalu hadap...hahhahaaaa...bagus gak ye diff approach yg mirah guna. blh try apply kat both girlz kat umah nih...

mirah said...

Arnie,
Yes try different approach. Kita ni masih baru dalam kaedah mendidik anak ni, jadi mungkin anak yg 1st ada terlepas pandang, so diharapkan yg seterusnya bertambah baik lah kan..
Btw, post skrg sbg science officer kat inst for math research, upm. Tp 1st and 2nd degree(on the way) dlm biochem. Hihi lari jauh kan..
Tp byk deals dgn lecturers yg mostly researchers in maths. And i just love philosphy of maths. Tau susur galur percambahan ilmu maths sejak sebelum kedatangan islam ke tnh melayu, tahu ttg asal usul maths ni sbenarnya dr ilmuwan islam, juga tahu sbenarnya tokoh2 math terkenal adalah berketurunan melayu islam. Semua tu kita takkan jumpa kalau belajar maths skrg kan. Smeua ikut barat, tp semua ilmu barat tu sebenarnya hak org Islam.

mirah said...

mamahanees,
wah bagus nya ada school mcm tu kat sana (sh alam, rite?). Kat sini takde lah, tp ingat nak juga hntr aisyah ke taski abim kat sini. Cuma tunggu dia diaperless dulu. Misi utk half quarter pertama this year...

Nnt share lah eh perkembangan haness lagi...

Intan,
Kena selalu keep an eye pd mereka ni sbb aisyah tak blh tgk adik main mainan dia, nanti berebut lah tu. Ya mana yg baik tu blh diaplikasikan..

mamahanees said...

A'ah, shah alam. Mirah stay kat fasa berapa kat serdang? umah parents saya kat fasa 2.....dekat ngan tadika perpaduan. Ada kedai runcit Ban Soon kat situ....jalan kaki jek :-)

mirah said...

mirah stay kt area sek cina dekat dgn tmn sri andalas tu..
Oh oh tau area umah parents mamahanees tu..