Tuesday, January 6, 2009

Her progress..

Ummi nak update psl khadijah ni. Alhamdulillah khadijah mula aktif meniarap bila umur dia 8 bulan seminggu lbh kurang, pastu siap pusing2, golek2 lagi. Aisyah selalu akan jerit ckp 'ummi, adik tergolek...'. Wah sungguh penuh emosi dgn mimik muka dia lagi, konon mcm risau lah adik dia terpusing2 tu.. hihi. Dan to my suprise, sejak seminggu lepas pula, dia mula mengengsot ke depan. Ni gara-gara tarikan pd toys dia lah tu, kami kerap saja2 je letak toys dia kt depan dia, agak2 dia tak berapa nak sampai, so that dia kena struggle utk amik sendiri, and finally dia berjaya. Congrates dear!! Kiranya dalam usia nak masuk 9bulan ni, dua perkembangan penting adik dah berjaya buat i.meniarap dan ii. mengengsot.

Selepas ni aim utk adik merangkak dan seterusnya boleh duduk sendiri lah pula kan. Takpe khadijah dear, take your time k, ummi won't force you just trying our best to help you by giving you stimulations and our full encouragements.

And another thing to note that on last 3 jan 2009, ummi gave your first solid food - plain very fine blended porridge plus ebm. Hoho setelah observe yg adik mcm asyik lapar je (ya ke?) why i said so? sbb adik akan masukkan segala apa yg adik jumpa dlm mulut mcm nak makan gitu, minum susu pun byk, bila tgk kami mkn mcm terliur je, badan dah tegak bila duduk cuma kena pangku lagi lah kan. Once ummi gave adik makan, mimik muka adik sangat kelakar, sort of telling me 'ummi, apa benda nih?' hehe..
Ummi bagi sekadar rasa je dan adik tak menunjukkan ke'excited'an nya (huhu), siap juih2 keluar lagi porridge tu in fact cair sangat dah. Abah cakap agaknya dia kan belum biasa rasa sbb tu mcm tu ekspresinya. Since that, ummi belum bg 2nd try lagi, tunggu lah esok2 pula yea. A day after tu, ummi observed yg poo-poo adik mcm ada texture lah bukan watery mcm biasa tu. Kesimpulannya, ummi rasa kena hold dulu kot, try bagi sket2 and perlahan2..

6 comments:

::Umi Sufira:: said...

Tahniah khadijah! tapi khadijah mungkin ada possibility tak ikut sequence macam sufia kot(anak kedua) ..hehehe..tak merangkak terus berjalan..mari kita tunggu dan lihat=D

mirah said...

thanx mimi.. ok let's see nnt sama2 k.
Aisyah dulu lepas dah mengengsot ke depan, punya lah lama tunggu nak berjalan smpi 1tahun 2 bulan baru betul2 boleh jalan.. :)

Mummy HnH@arnie said...

haha, part mimik muka ala2 "what is this?" tue, mesti kelakar kan... mesti beria2 khadijah cuba taknak telan porridge tue... cute!

next attempt, ambil gamba tau mirah, leh wat kenangan... :)

mirah said...

arnie,
ya akan cuba amik gmbr. Hari tu teringat juga nak amik gambar tp mcm malas pula nak capai camera tuh..hihi..

suealeen said...

inilah one thing in common bebudak preemie ni. bab makan mimik muka semacam je.

jangan expect anak cepat itu ini tau. kekadang pergerakan di satu² stage tu lebih baik lama dari sekejap. contohnya merangkak. menunjukkan dia menggunakan kedua-dua belah otaknya to the max.

mirah said...

k sue, yes mirah tak expect tinggi pun pd khadijah. I just let her explore sendiri. Skrg ni, kalau mengengsot angkat dada dah tinggi, kekadang jatuh balik..huhu..