Monday, January 12, 2009

@ 9 months old

Khadijah berusia 9 bulan hari ini. Semalam 11/01/09 ummi bagi khadijah solid food for a 2nd try. Menu: bubur nasi plus ebm. And as expected again, she refused to take the food. I wasn't sure she didn't like it because the porridge is too watery or didn't taste good. But i added the fresh ebm. The last time i gave her the first try was on a week ago. But it's ok, i will consult with her paed during our next appoinment next week. By the way, do enjoy few pics taken during our meal-time yesterday.

Mm..apa ni? See her face looks a bit shocky when the porridge was in her mouth.

Dan tengok tu, dia siap pusing-pusing kepala tak nak tau..

Ok ok ummi stop dah ni.. So since dia dah nangis dan jerit juga sebab tak nak makan, ummi stopped lah.

Sedihnya muka dia..

Bergambar dengan kakak lah pula. Siap terangkat lagi kaki adik tu, kalau perasan background gambar tu yang sangat bersepah sebab aisyah sepahkan lego dan segala bagai mainan dia lagi... Inilah rutin harian abah, hihi jadi tukang kemas kn.. Kredit to abah yea..


9 comments:

Jiey^Mien said...

Ian dulu, Jiey introduced solid at 7 months @ corrected age of 5 months. (Of course without his paed's knowledge!)

Masa mula2, mmg dia taknak. Keep on rejecting. Tp Jiey tak give up.. Everyday bg, Alhamdulillah.. Hari ke 4/5 dia dah leh terima.. Skrg ni, byk betul makan..

Dont give up kay.. :-)

::Umi Sufira:: said...

Sufia pon dok reject solid food awal2 tuh...dah 7 bulan baru betul2 dia nak makn..tupon porridge campur EBM dia takmo...dia nak bubur saje..chaiyok mirah! kena sabar ajar bf baby makan..kekeke..

mirah said...

Jiey,
Oo skrg ni mirah hanya try bg masa weekend. Rasa tak confident nak bg bs dia suapkan selagi tak nampak khadijah blh mkn dgn baik. Takpe, i will take it slowly and try lagi dan lagi... thanx

mimi,
yup kena sabar. tp mirah sebenarnya takde lah kisah bila dia reject tu, suka pun ada sebab dia hanya akn minum breastmilk je kan, tp bila tgk kekadang tu punya lah dia masukkan segala bagai dlm mulut dia, mcm lapar pula. ke agaknya dia gatal gusi je ke kn??

lia said...

mirah... may b khadijah xsuka terlalu berair kot... sbb mcm amsyar mmg dari awal kenalkan solid food dia akan refuse kalau terlalu berair... bubur dia kira lembik tp xde air then tmbh ebm skit jer, dlm 0.5oz jer cm2 baru dia ok...

kot la sama kan he3... kerenah anak ni bagai2,,...

mirah said...

mungkin jugak lh kn mcm lia ckp tu.
Ok takpe, weekend ni try lagi, ubah cara lak.
thanx yea..

casaarina said...

hai mirah!
thanks drop by blog akak.

rajin2 mai la lagi hihihih!

mirah said...

sis anamira, oh i will... :)

Nieza Ishak said...

tumpang menyelit ...

cuba try kasi puree carrot ke, sbb ada rasa manis2 sket .. mungkin dia excited nak mamam.

mirah said...

thanx nieza, insyaAllah akan cuba nanti..