Tuesday, November 4, 2008

New books, new discovery..

Ingat lagi my previous posting last friday. Ummi cuti dan pergi melapangkan diri ke alamanda - pergi mph dgn carrefour je masuk kul11 pg, balik umah dalam kul 2ptg. Haha..alkisahnya takde lah ummi mengemas rumah seperti dirancang tapi sempat balik dan masak je. Btw, ummi nak share buku2 yang dibeli. Satu buku untuk ummi. Bagus buku ni, sort of parenting guideline utk teach anak2 playschool/ homeschool tehnique?! Dalam nya ada diberikan panduan yg sangat bagus, gambar yg sgt membantu dan very informative. Tp ummi tak mula ajarkan pada aisyah lagi. Tak sempat nak mulakan lagi.

Dan untuk aisyah, ummi belikan 2 buku ladybird. Pertama, buku key words with ladybird (kaler biru). aisyah dah pandai sebut dgn jelas banyak word dalam buku tu e.g. Peter, Jane, and, here, is, has, dog, the, a, toy, shop. Suka dengar dia sebut perkataan Peter dan Jane tu. Comel je..hihi.. Untuk makluman, buku ini sangat bagus untuk ajar anak-anak baca bahasa inggeris. It stated there yang repetitions (about 10 times utk satu word) dalam buku tu membolehkan kids boleh memorize dan baca dengan lancar. My nephew, muaz age 5 thn dah boleh baca siri tersebut dgn baik walaupun he might not understand each word but there are pictures yg boleh bantu kids lebih memahami. Oh ya tips nya ialah, kena tunjuk dan sebut satu2 perkataan tu pd anak dan biar anak ikut.

Dan satu lagi buku (kaler merah) ni siri read with me. kat dalam buku tu, ada gambar dan kita boleh duduk dengan anak dan explain what's behind the pictures. Ni pun satu cara kita ajar anak jadi lebih memerhati, fokus dan sooner anak akan dapat interprate sendiri apa dia nampak. Aisyah suka je kalau diajak membaca. Cuma ummi larat buat sekali sehari skrg ni, tu pun kekadang miss juga. Tak sempat lah... Tp, mmg nak ajar anak ni memerlukan disiplin tinggi, jadi ummi kena cekalkan hati lah ni..

Ok, here are some pictures for the books..

This book is for abah and ummi. Can't wait to start the session but couldnt find the suitable time yet..

And this is for aisyah. Hope to finish these two books before end of this year, on her 2nd birthday. Moga ummi lebih rajin lah nak melayan aisyah membaca.


8 comments:

::Umi Sufira:: said...

Alhamdulillah Syaura pon dah boleh baca buku ladybird tu stage 4..=D

mirah said...

good performance tuh. Mimi bila start ajar syaura baca buku ladybird tu? bg lah tips mcamne nk suh efficient sket mirah nak ajar aisyah ni..hihi.. tq

::Umi Sufira:: said...

Buku Ladybird awal tahun ni je baru beli Mirah..before this ada beli satu set grolier..tapi ajar on off ikut rajin umi dia..kalu betul2 ajar tuh satu hari 5 minit or 10 minit ntah2 dah terror dah Syaura..abih umi besarkan malas..sikit2 je Syaura boleh baca..hehehe..mimi rasa tak perlu push sangat..satu hari spend 10, 15minutes je tapi consistent hari2 InsyaAllah nanti Aisyah cepat terror!

mirah said...

mm..tu lah kan tak boleh paksa. Kena slow n steady, konsistent gitu. Sbb mirah pernah try ajar aisyah straight smpi page ada kedai toys tu, pastu dia mcm hilang fokus. Maybe byk sgt ulang2, dia pun mula boring. Skrg ni baca sket2 je, pastu biar dia rest ke main benda lain dlu...
Tp dia suka tgk gmbr pastu ckp lah itu dog, ball, etc..

Mummy HnH@arnie said...

Saya still tak boleh nak ajak & ajar Hakim concentrate on books... Plg dier tahan pon 2 minit... So, slalu aja dia verbally ajer, and beli poster tampal kat dinding etc...

Ader beza agaknya penerimaan girl and boy ekk? ker mummy yg xreti... hmm...

mirah said...

arnie, mirah pun tak tahu nak ckp samada boys n girls ni ada beza ke tak. But i believed, stp anak ni ada potensi dan kebolehan msg2.

As for me, we all mmg dari dia baby dah start beli dia books, bath book/ cloth book/ encyclopedia/ hard cover/soft cover bagai lah kan..
Semua tu start dgn tell her what's the picture? Tapi, dia mcm tak layan (tp kami bacakan lah juga) seingat mirah, dia mula interested sejak setahun 2 bulan kot, masa dia mula dapat cakap dgn a bit clear lah, meaning kita blh faham sket2 apa dia ckp.

Ajar guna poster pn ok arnie, aisyah ada satu je poster, duk ulang yg tu je lah.. hihi..
Sometimes, nmpk mcm anak kita malas nak concentrate on books tp jgn suprised if nnt tetiba je dia pandai sebut...

Ataupun, ajak dia pegi kedai buku then suh dia pick what books he likes.

Mummy HnH@arnie said...

owh, awalnya dah start yer...

maybe kat situ my mistake, kenalkan books lambat kat hakim... seb baik masih boleh dilentur lagi...

erm, great idea! nnt nak try bawak dia pi kedai buku... ;)

mirah said...

it's better late than never.. :)

mirah selalu gak bawak dia pergi kedai buku, tringat masa bawak dia pergi, ni kali pertama dia blh jalan sendiri, abih semua buku dia tgk and nak.. pastu siap kelek kiri kanan lagi.. hihi kelakar pun ada. Sejak ada khadijah ni, kami masih belum keluar outing lama2 kt luar. Mcm tak berapa confident je lagi..