Monday, November 17, 2008

terkenang saat ini( update)

erkk..tetiba ummi upload gambar ni.. aisyah umur 4 bulan plus.. tengoklah tangan dgn kaki dia berketak ketak tu.. Gambar ni masa pergi tgk ammar abdul rahman baru lahir. Ammar tu sepupu aisyah. Ummi agak tembam sbb masih lagi dalam tempoh bercuti panjang di umah nenek. Abah masa ni outstation di kelantan. Tapi hampir hari2 ulang alik umah nenek.

Ummi baru berpeluang nak update ni. Masa ummi lahirkan aisyah, ummi tgh sambung belajar. Bila aisyah lahir, kira terus balik kg lah. Lab work dah siap, kena draf thesis je. Kebetulan abah pula kena outstation di kelantan utk jgka masa yg belum tahu waktu tu.. So seronoklah ummi balik kg lama. Seronok juga sbb makan org urus, baby aisyah pun nenek mandikan. Ummi rehat je layan baby, pump susu, tgk tv cerita bawang putih bwang merah (waktu tu), kenal SI, baca buku. Itu je keje ummi seharihari sehingga aisyah umur 5bulan lbh baru kita balik Serdang semula. Tu pun sbb abah dah habis keje kt kelantan then, ummi ada interview. Sekali lepas interview, ummi dapat then terus start keje.

Huh rehat panjang selama lbh kurang 6bln lbih tu mmg menyebabkan SEKARANG ini bila adik khadijah meragam malam2, abah dgn ummi mcm haru biru juga lah kan. Yelah dulu masa aisyah dlm period masih lagi bangun malam, merengek bagai, nenek ada, tokki ada. Ummi pula tak keje jadi tak terasa penat dan tensen sgt. Sekarang ni rasakanlah kan abahummi.. Ala-ala pengalaman baru gitu. Huhu..

Apa ummi nak cerita td sebenarnya??mcm lost pula tiba-tiba...
Ummi cerita hal mcamne ummi kenal susuibu.com lah eh.. Masa mula2 aisyah lahir, mmg dapat susukan dia dlm satu jam pertama. Intention nak fully bf mmg takde, tak terfikirpun, even boleh kata takde persiapan pun cuma yg ada dalam fikiran,memang automatic ada anak, ada susu. Boleh gitu? Bila balik umah, aisyah mcm tak puas minum, mak suh bg susu fm. Walaupun mcm confuse nak bg ke tak, tp bagi juga lah. Bila sampai trg, breast engorged tp puting dah melecet, sakit tul.. Solutonnya perah pakai tangan, mula2 hnya dapat 1/2 oz. Pastu muncul di ingatan kata, mmm..not bad lah kan perah pakai tgn utk beginner dpt byk tu. So since that, perah dan perah hingga hasilnya dpt dlm 5-6oz and even lebih. Spanjang tempoh 6bulan tu mmg ummi perah pakai tangan je.

chop!kena stop dulu. Ada meting 2.30 jap lagi. Nnt ummi sambung kat entry lain k..

2 comments:

Mummy HnH@arnie said...

Berketak2 nya aisyah... chubby sungguh!

Eh ummi, xnmpk tembam pon.. menten jerr tue...

mirah said...

smpai skrg tembem algi aisyah tu. Skrg berat dh 12kg, ramai tak percaya umur blm 2thn..ramai ingat dia dh 3thn..

tu gmbr dulu, setahun lebih yg lampau..hihi.. skrg ni berat mcm makin senang naik..tgh diet nasi lemak skrg. haha..