Saturday, November 22, 2008

anda sibuk?

Memang akhir2 ini, kami husband & wife boleh lah considered sedang melalui fasa kerja yang amat sibuk. My other half tiap2 hari balik kul 10 pm whish was not ever happened before. And me myself always fetched my dear daughters at 6.30pm. Before 5.30pm je k. Pity them, pity also the bbsitter, eventhough she said it's ok if i have lots of works and have to fetch the kids late, she understood but can we take that for granted?? Uh no no..as a good employer, kena lah ada timbang rasa juga kan.

Last night, i didnt realize at what time dear hubby back home, awaken at 3am something as khadijah asked for her milk, then i just realized oh he came back already, sleep soundlessly. And this morning when i asked him, at what time he came back last night since i didnt wake up (usually i will wake up if he opens the door). He replied at 12 am something. What?? padanlah ummi tak sedar langsung.. Apa nak jadi ni kan? Maybe other peoples cakap biasa lah balik lambat tu, tapi bagi saya, bagi kami yang tak biasa ni, jadi macam pelik dan rasanya sedang missing something. Few days ago pun masa my mom called, then she asked my hubby ada ke. Saya jawab takde, belum balik lagi, biasa kul 10 mlm balik. My mom replied, kerja apa korang ni sampai balik lambat sangat?huhu.. sbb apa my mom pelik, sebab dlm family kami, semua kerja dgn government which is jad kerja 8am-5pm only. Jarang sangat ada extra work.

Bila duk pikir balik, balik lambat ni kesian kat anak-anak. Dah lah kelam kabut juga petang2 tu nak mandikan anak-anak, siapkan dinner, tu pun makan ala kadar je. Kekadang beli, kekadang masak juga simple2, kalau tak de nasi, kesian pula kat aisyah. Dia kn dah besar, mlm mesti dia mkn nasi walaupun sdikit, jadi kena lah juga masak. Kalau asyik beli je pun rasa mcm tak sihat sangat menu nya. Pastu kelam kabut nak solat maghrib lagi. Adik nangis, kakak pun ada juga waktu waktu nak itu nak ini. Tp dah masuk 3 minggu ni, ummi jadi dah biasa. Suara adik nangis pun dah tak merimaskan dah. Kakak pun improved, tak sepanjang masa nak nak tantrum je. Kekadang dia ajak baca buku tp ummi sibuk nak masak, sibuk dgn adik nak minum, nak tidur, sampai kan aisyah pun dah ingat dialog ummi. Kalau dia nak apa2, mesti ummi jawab, 'kakak, sekejap yea, ummi buat ni dulu..' Tak elok kalau kita selalu suruh dia tunggu bila dia nak kan sesuatu sebab ia akan buatkan dia rasa dia tak penting. I know that dear, tapi ketahui lah ummi memang sedaya upaya wants to meet your requirement cuma keadaan tak mengizinkan. Ada tu aisyah akan cakap 'ummi, nak baca (sambil pegang buku dia), ummi sit down'. Ummi pulak masa tu tgh tidurkan adik. Mana mulut nak nyanyikan zikir utk adik lagi, nak baca kan buku kat dia lagi.. Last ummi cakap ''ok, kakak read, ummi dengar..' Tp dia akan kept saying 'ummi, ni apa? ummi ni car, ummi ni lori bomba, ummi bla bla..'.
Sometimes, i just missed the moment bila boleh duduk baring sama dgn dia baca buku dgn tenang. She's very good at memorizing the pictures she has seen. (Buku peter&jane dah lama tak baca sebab tertinggal kat umah parents in law, tak dapat lah nak capai target aisyah dapat baca sebelum dia cukup 2thn next month).
Sebenarnya itu lah points di mana ummi nak cakap yg kesian kat anak-anak bila parents balik kerja lambat. They need our attention. Kalau balik dah penat, dgn tension lagi, suara pun cepat je nak tinggi, tangan pun kekadang laju je nak pukul ke nak cubit ke kan. Tapi, sekarang ni mmg ummi sedang sedaya upaya banyakkan sabar dan kurangkan marahkan kakak. Kekadang ummi marah juga kat kakak kalau kakak sangat tak behave. Cuma akhir akhir ni, ummi banyak diam. Kalau kakak sepahkan nasi, ummi lap je lah, kalau kakak tumpahkan air, ummi lap juga. Kalau kakak koyakkan buku, ummi ambil je lah bawak lari buku tu. Ummi tak nak ajar anak2 ummi garang2 sangat walaupun sometimes kena juga bertegas dgn mereka kan.

Hari ni, kami both kena kerja. Tapi ummi tak stay sampai ptg, insyaAllah tghri ni nak balik umah awal, then ada kena settlekan bberapa perkara sblm ambil mereka pulang. Pagi tadi, ummi tersentuh hati bila tgk aisyah amik buku dia dan cakap 'abah, kakak nak baca buku..' Mereka baca buku sama-sama sambil baring and i could see the very happy face of aisyah. She kept asking, 'abah,apa ni? abah, mana?' sambil ketawa bersama..

Mm..bila lah kesibukan ini akan reda? Abah cakap dateline kerja dia tgh buat skrg ni, selasa ni. Hopefully selepas selasa ni abah dapat balik awal mcm dulu. Lagipun bukan blh claim ke OT ke apa kalau balik lambat pun. Huhu..
Ummi pun akan cuba balik awal, settlekan kerja awal. Kena less blogging, bloghopping, surfing etc.. Kena siapkan kerja dulu baru boleh buat benda sampingan lain.
Juga kena banyak doa, kena byk buat amalan sunat, kena banyak baca al quran moga moga hati jadi tenang walaupun dilanda seribu masalah. Moga moga Allah beri jalan keluar di sebalik segala kesulitan ini.

3 comments:

sayangibu said...

Sibuk ye?? tulah..kalo bercakap soal kesibukan ni, yg plg kesian anak2 sebenarnya. Sepanjang tahun persekolahan pun intan agak sibuk. Maklum mengendalikan kelas peperiksaan..berlebihan kesibukannya. Apakata awak & hubby ambil cuti bila keje dah kurang sibuk nanti..pergi cuti2 m'sia ker.. Kdg2 kita terpaksa juga luangkan masa bersama anak2 ni..kan???

Our Dreams Of Life said...

betul tuh mirah...kekadang bila sibuk kita mmg jadik tense semacam..alih2,anak2 yg nak bermanja jadi mangsa...mmg as a mother esp working mother pulak tu...kawalan emosi yg paling penting kan..kan..kan

mirah said...

intan, k ina,
ok hari ni dah kurang bz..