Monday, November 10, 2008

aisyah aisyah..

aisyah tetiba sahaja mengamuk pagi tadi. Biasanya stp pagi memang dia akan mandi dulu sebelum pergi umah pengasuh dia. Tapi pagi tadi memang the worst lah. Tak pernah dia sebelum ni mengamuk macamni sampai nangis sedu sedan gitu sebab tak nak mandi.
Ni kes dia tak puas tidur rasanya. Aisyah siap cakap 'tak nak mandi, nak tidur..' tapi abah dgn ummi pujuk2 lah suh mandi juga, lagipun pampers dia dah basah lenjun. Dia tak nak juga. Last sekali ummi paksa dia masuk bilik air cakap nak basuh kencing dia je. Tu pun dia menangis, siap tendang2 ummi lagi. Nasib baik tak jatuh kena lantai tadi. Dah lah dia berat 12kg, bila dilentuk-lentuk kan badan tu, lagi lah terasa beratnya.

Sambil nangis2 tu, ummi cakap ye lah tak payah mandi. Tapi lama gak lah nak boleh senyap, nak pakaikan pampers semula pun payah. Last sekali, sebab aisyah menangis bagai tak sedar diri, ummi sapu air kat muka dia sambil istighfar beberapa kali. lepas tu baru dia macam reda, elok baring kat tilam dia.. siap sedu sedan sampai lah abah angkat dia masuk dalam kete. Mujurlah lepas tu dah ok. Bila umi tanya aisyah nak naik car tak? Dia jawab ' nak naik car'. Ummi cakap lagi 'Kita pergi umah makcik k. Umah makcik ada apa?' Aisyah jawab 'ada tortoise'. Mm..tu kalau dah boleh jawab kira dah waras semula lah tu..

Adoi lah kakak..esok jangan buat lagi yea..
Bila pikir semula, kesian juga dekat dia, pagi2 dah kena bangun, mandi then angkut pergi umah makcik tu. Sebab biasa kalau hari cuti, memang dia tidur sampai kul 8 lbih lagi.. Tapi nak buat macamne, ummi dan abah kan keje.. Aisyah kan good girl..

Tapi memang satu perkara yg ummi perasan, aisyah ni kalau kat umah, dia mmg suka show her tantrum.. Macam2 hal lah, ummi pernah tanya dgn makcik yg jaga mereka tu, dia cakap aisyah ok je kat umah dia. Nak mandi senang, pakai pampers senang, tak kacau adik sangat, tidur ok pendek kata semua ok lah.. Tapi bila balik umah, dia mula lah macam2 hal.. nak itu, nak tgk ummi masak, nak buka peti ais dan lain lain lagi.. huhu..tercabar jga kesabaran ummi, tapi tu lah sentiasa cuba merasional kan diri dengan pikir she needs my attention... ummi pun selalu pesan kat abah, takpelah abah, jap lagi dia dah besar sket, dia pandai lah tu behave sendiri, sekarang ni dia belum tahu lagi, kecik lagi pun..

Aisyah masa dia umur 5-6 bulan rasanya, sangat tembam, geram tgk dia masa tu..

Apapun, ummi doakan yang terbaik untuk anak2 ummi...

6 comments:

lia said...

mmg la kot anak2 ni kalau dgn org lain...
baik sungguh... mendengar kata...
tp dgn kita... err... kita jer la yg phm...

btol la...
dia nk perhatian kita...
lg pon, Alhmdlh dia x buat perangai umh org... sbb takot gak pengasuh dia hangin nnt.... dgn kita dia wat perangai xpe... kita boleh kawal diri... iya x?

::Umi Sufira:: said...

Mirah, dengan sape lagilah dia nak bermanja kalu bukan ngan ummi dia....macam tulah karenah anak2 ni kan..sometimes unpredictable! semoga kita suma tabah hadapinyer..=D

mirah said...

lia,
itu lah mujur dia tak buat perangai kt umah org,kn..
Aisyah ni ada masa2 tertentu je dia buat hal, tambah lagi bila dia tgk ummi layan adik..

mimi,
betul tu. Nak boleh ke besar macam tu lah kn.. ada saje perangai baru..
Yelah moga ditabahkan hati ummi-ummi semua..

Mummy HnH@arnie said...

standard kot mirah...
dulu Hakim pon samer, kalau tanya kat bbsitter, jawapan nya sumer yg indah2 belaka... hihih...

aritue MIL stay kejap kat umah kan, dier report, "Hakim kalau ibu dier keja, elok jer dok umah... Tak nangis langsung pon".. Sbb, kalau saya cuti, dlm sehari tue aderlaa 2-3 kali kot nangis, "gaduh" dgn ibu.. ahaks!

mirah said...

memang mcm tu lah kan ragam mereka ni.. sabar banyak2 yea ummi..

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇