Thursday, November 13, 2008

Browny girl

Browny girl(tak tahu lah eja betul ke tak). Ummi teringat pasal browny girl ni sebab dulu masa sekolah rendah, ummi masuk tunas puteri. Masa sesi persatuan tu, ada cikgu cerita lah kisah browny girl ni. Ada sesapa ingat lagi tak?? Cikgu cerita browny girl ni suka tolong org, bila orang nyenyak tidur, dia datang tlg kemas umah, masak semua. Bila tuan umah bangun tengok umah dia bersih siap semua, dia heran. Bila check2, rupanya ada browny girl ni.. huhu..

Kenapa ummi boleh nak cerita pasal browny girl ni?? Sebabnya ummi rasa ummi mcm dah jadi browny girl, bila abah, anak2 dah tidur (ummi pun sempatlah tidur sekejap kan), ummi bangun dok setlekan kerja rumah like masuk kain dalam mesin basuh, lipat kain, gosok baju, basuh pump, kemas umah ada hari tu siap sapu sampah kul 3 pgi. Huhu org tua cakap tak elok sapu sampah malam2 hari, tp bila fikir logik, mcam takde pula mudaratnya, jadi ummi buat juga lah daripada sanggup dok pijak sampah ke pasir ke kan..

Setelah hampir 2 minggu rutin itu berjalan, akibatnya ummi rasa macam ala-ala nak demam pun ada. Ditambah dgn keje ofis yg sgt byk, tp mujur keje yg dateline smlm dah submit pd pengarah, tp jgn ingat blh goyang kaki yea, ptg ni ada mesyuarat, kena siapkan lagi report utk mesyuarat esok hari. Tapi ummi rajin nak update blog ni juga sekejap. Hihi..

Jadi, ada ke mummy lain yg buat keje browny mcm ummi ni? Untung lah mummy yg ada maid kan. Tapi, kami ni belum bercadang nak amik maid lagi wpun sebenarnya upah babysitter skrg sama je dgn kalau hire maid pun. Jadi, ummi kena sentiasa cergas utk jaga semua ahli keluarga ummi. Respek tul kat mak yg blh manage kami dgn baik. Ingat lagi, stp pagi mak sempat siapkan kami breakfast, settlekan adik2 lagi, tp kami ni bangun kul 5pg pun asyik kelam kabut juga nak siapkan anak2. Mujur juga abah byk membantu ummi settlekan separuh hal keperluan anak2 mcm tlg siapkan beg baju aisyah, basuh botol2 susu aisyah dgn khadijah, jemur kain, mandikan aisyah dll. Waktu abah buat semua tu, ummi tgh pump susu, kalau tak pun, tgh layan adik..

Kesimpulannya, buat lah keje dgn ikhlas. Sebab di setiap keringat seorang ibu yg mengalir utk anak2 dia tu, Allah dah janjikan syurga buatnya...

8 comments:

::Umi Sufira:: said...

Mirah, macam tulah jadi ibu, dengan anak dua orang lagi kan...kelam kabut sokmo kan...mimi even dok ngan parents waktu pagi mesti nak gak sapu jugak hall area tempat sufia n syaura lepak..kalu tak sempat sapu vacuum aje ngan lantai sekali..kihkihkih..BTW, jgn la paksa2 diri mirah..kalu sakit suma pon susah nanti..chaiyok mirah!

mirah said...

thanx mimi,
ok ok buat setakat mampu je ni.. kalau mmg pulun buat, mmg tak dapat tidur smpi pagi lah jwb nya. Nnt susu takde pula. Bila dah settle keje semua tu, mirah akn pastikan kul 4pg kena tidur semula sblm bangun semula jam 5pg lbh nnt. Tapi mcm ding dong juga lah bila bangun tu kan..

hihi blum layak jadi supermom lagi ni..

lia said...

kagum...
kagum...

mmg jd ibu ni kena kuat kan...
tp... errr... xmampu setabah mirah bgn sapu sampah 3pagi..
uhuks...

syabas mirah!!

Mummy HnH@arnie said...

erm, faham sgt perasaan kelam kabut tue... saya dah penah rasa... nak2 bila hubby night-shift, masuk jer azan subuh dah kelam kabut solat and kejutkan budak2 nie hantar umah bbsitter sblm 6:30, sbb nak kejar tren kol 6:58... horror sgt! siap bbsitter pon kdg2 tak bgn tido lagi...

btw, nasihat yg tak seberapa, tak berapa elok kot bgn tgh mlm tue... in the long term nnt badan sakit... better bgn awal, dan tak tido2 dah pastuh... just my 2 sen!

mirah said...

lia, jgn lah ckp begitu. Segan pula.
terpaksa buat mcm tu sbb dah takde waktu lain. Hujung minggu pun kekadang takde kat umah. Mcm2 komitmen lain kami ni.. huhu..

Arnie,
siap bbsitter tak bangun tu.. huhu ye lah awal sgt kn..

Oh ya ke tak elok bngun tgh mlm tp bangun awal tak pe eh? ok will consider that tgk blh cope tak nnt. Tq k.

Our Dreams Of Life said...

setuju gak ngan arnie..dari bgn tghmalam..baik bgn awal pagi kol 5 ke..ramai my fren buat camtuh

mirah said...

k ina, will try to switch that. Skrg ni mmg dh mcm alarm clock pula, kul 1 pg lbih ke kul 2pg mesti terjaga di samping bf kn khadijah..

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇