Friday, November 9, 2012

Cerita Bandung 3 - Tangkuban Perahu

Cerita Bandung 2

Cerita Bandung 1

Mmm.. ok ini cerita lama, sebelum Adam lahir lagi. Bila saya tengok balik past entry, rupanya belum habis cerita. Meh saya sambung sedikit lagi sebelum beri laluan entry cerita pasal Adam pula. Adam pun banyak cerita tertangguh tau, duk ulang alik klinik, etc. Itu cerita lain k.

Hari ketiga kami di bandung, kami pergi ke Tangkuban Perahu. Perjalanannya tidaklah sejauh ke Taman Safari. Dalam perjalanan, kami singgah di stesen minyak, seperti biasa laju lah saya ke tandas sebab tak tahan cuacanya agak dingin dan sebab saya tengah 33 minggu pregnant kan. Masa ni sempat abah saya beli buah strawberry yang penjaja jual. Manis memang manis tapi lelama rasa macam manis benar macam salut gula. Rupanya betul, driver tu iyakan bila kami tanya. Nasiblah kan. Jadi, rancangan untuk singgah ladang strawberry tidak diteruskan sebab dah makan strawberry dalam van tu. Sampai di Tangkuba Perahu, wow boleh tahan sejuknya. Kebetulan, jaket bebudak ni tertinggal pula di hotel. Sian mereka kesejukan. Kami yang dewasa ni sakan beli sweater sorang satu. Murah. Rasanya lebih kurang RM 30 je satu. Bila dah nak balik tu baru belikan mereka sweater sorang satu. Bukan apa, sebenarnya mereka ni dah ada banyak sweater, pakainya bukan selalupun, tapi terbeli juga sebab murah dan yang ni benangnya tebal dan ada hood. Kita tengok gambar je lah kan.

Salah satu kawah gunung berapi yang ada. Masa ni kabus belum datang, maka dapatlah bergambar. Tak berapa lama kami kat situ, kabus datang dan tak nampak sangat pemandangan di bawah tu.

Dari atas

Beli sweater. Khadijah je pakai terus. Aisyah dengan makcik dia dah naik van. Wah gemukkan saya masa tu. Bila dah balik tu saya bagitahu suami, kenapa tadi tak terfikir nak beli sweater untuk baby juga kan. Padahal dah tahu jantina pun. Teringat tu sebab tadi nampak size baby punya. Ada can nak pergi lagi ke ni hihi


Gambar semua

Yang ini kami tak pergi. Cukuplah kat atas tu je. Lepas tu mula hujan renyai-renyai..
Masa ni sibuk pilih sweater, adik ipar beli topi. Tokki posing je dengan topi koboi tu.. :)

Selepas itu, kami ke bandar dan shopping lagi di Toko Tiga, Pasar Kosambi dan dinner. Siap tukar duit dengan driver tu lagi. Nam apa pak supir tu ya. Sorry, dah lupa.

Itulah strawberry yang manis tapi sebenarnya celup gula. Yang Khadijah pegang tu.
Beli baju di Toko Tiga. Lenguh kaki berdiri lama.

Di Pasar Kosambi beli kerepek. Sebenarnya mcam-macam ada jual tapi kami tak masuk dalam sangatpun.
Malam tu dinner di Restoran Sangkuriang lagi rasanya. Ok habis hari ketiga.



1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk meberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.