Friday, October 1, 2010

aisyah macam mak dia?..

Semakin hari, semakin tak tahu nak menulis apa. Bukan takde apa yang berlaku tapi mood tiada. Kalau ikutkan nak cerita tentang Aisyah yang mula mengeja suku kata, nak cerita tentang Khadijah yang makin besar makin panjang akal, nak cerita tentang raya pun ada lagi, dan macam-macam. Namun, akhirnya cuma tinggal hajat je lah. Huhu sebab utama kerana saya bukan seorang penulis yang tegar. Habis cerita.

Anyway, minggu lepas kan kami bawa Khadijah pergi check power mata dia. Alhamdulillah power mata dia sama seperti tahun lepas, dalam erti kata lain, pegawai tu cakap perkembangan yang baik buat setakat ini, dalam bahasa mudah lagi, dia takdelah kena pakai cermin mata ke, kena buat apa-apa pada mata dia. Semua nampak normal. Alhamdulillah. So, next appointment ialah pada tahun hadapan, juga nak check power mata dia. Kira sebagai syarat je lah, jika ok maybe lepas ni dah tak payah buat annual check up kot. Eh pepandai je assume sendiri.

Oklah cerita pasal Aisyah ya. Aisyah sudah 3 tahun 9 bulan. Sangat aktif, petah amat bercakap sampai kekadang tak terlayan. Agak susah bangun pagi, hari-hari kena psiko, pujuk bangun nak ke sekolah. Tapi, once dia dah fully awake, dia ok je. Mujurlah suka ke sekolah. Rajin juga cuma cikgu cakap dia pemalu di taski. Sungguh tak dijangka begitu sikapnya di taski. Sekarang ini dah bolehlah mengeja dua suku kata. Perlu latih tubi lagi. Kat taski ni, cikgu ajar guna kaedah macam kita dulu lah mengeja, b.a. bunyi 'ba', bukan kaedah phonetik atau whole word. Counting dah sampai 100. Mengaji masih di iqra' 1, hurup qaf rasanya. Tika mood baik, dia rajinlah nak revise baca kat rumah, kalau dia mood main, kena jerit baru datang, pastu dia tak concentrate. Dah hafal surah alfatihah, an nas, al ikhlas, al falaq masih tersalah baca lagi, al asr dan ada lagi satu dua rasanya. Part ni dia latih tubi dengan abah dia kat rumah. Tapi mengaji dengan abah dia lagi garang dari mengaji dengan ummi. So Aisyah, mengaji jangan main-main tau, kena fokus. Biasanya ada tangisan menangis hibalah..

Dari segi lain, berat dia dah nak 18kg, which is ok lah dgn ketinggian dia, tapi sedara mara semua cakap dia debab. Mak saya kata, aisyah sama macam saya masa kecik, badan debab, lasak, muka bulat, cuma saya kulit lebih cerah. Hahaha..eh itu mak saya cakap tau.. BIla dikenang kembali, ingat gambar-gambar lama, memang ya pun. Dah mak nya masa kecil macam tu, tak heranlah kan jika anaknya pun sama,kan. Masih minum susu botol. Nak slowly dah wean off ni. Bila cakap kat dia, aisyah, nanti bila botol yg aisyah guna sekarang dah kotor, ummi tak beli botol baru dah tau. Botol ni kita buang, aisyah minum dalam cawan, blh? Hah laju je dia angguk, cakap boleh.Kita tengoklah nanti ya.. sejak semalam, dia batuk-batuk dan demam on off. Tapi, hari ni masih ke sekolah. saya janji dengan dia nak bawa pg klinik tengahari ni.. tu pun kalau dia masih tak sihat lah kan..

Oklah, saya nak kena pergi amik aisyah dulu. Kisah pasal khadijah lain kali saya cerita ya. Entry ni pun baru siap setelah seminggu dok peram. Dah banyak hari tulis, tapi tak habis-habis..

2 comments:

baitulrahmah said...

mirah, mcmana dr check power mata baby yer?

mirah said...

k nas, nanti mirah buat entry psl t ya..