Saturday, October 16, 2010

Bronchopneumonia Khadijah

Ahamdulillah Khadijah dah keluar wad. Paed diagnosed dia kena bronchopneumonia and hyperactive airways. 6 hari kami berkampung di hospital. Terima kasih pada kakak, abang ipar, adik, mertua dan kawan-kawan yang sudi menziarah kami, eh datang tengok khadijah lah kan. Sorry lah sebab member kecik tu moody amat, tak nak dengan orang lain. Dan terima kasih juga atas panggilan dan sms kalian.

Saya google nak tahu details pasal bronchopneumonia tu. So ini beberapa details penting saya copy paste.

Bronchopneumonia is a severe type of pneumonia that is characterized by multiple areas of isolated and acute consolidation that affects one or more pulmonary lobes. This condition is similar to ordinary pneumonia, except that this is a more severe variety whose treatment requires special attention than its ordinary counterpart.

Bronchopneumonia is closely associated with hospital-acquired pneumonia. In a person suffering from bronchopneumonia, bacteria invade the lungs, which results to an inflammatory immune response. This reaction of the lungs leads to the filling of the alveolar sacs with exudates. As a result, consolidation takes place: a condition wherein the air space in the lungs is replaced with fluids.

Fever: Any body temperature that goes above 37°C or 98.6°F is considered fever already. In bronchopneumonia, fever may be a symptom for having the disease especially if it is accompanied by other symptoms such as colds, coughing, and difficulty in breathing.
Cough: Coughing is a natural reaction of the body to the presence of certain elements that may irritate the throat. Moreover, coughing is very important to keep the throat and airway clean and clear, thus making breathing easy. However, if coughing becomes persistent and especially if it is accompanied by mucus, then it is a sign of something more serious than ordinary coughing. A person with bronchopneumonia experiences frequent and excessive coughing, sometimes accompanied by mucus. 
Chest pain: Any form of chest pain should be a cause for concern for those affected by bronchopneumonia. Chest pain is frequent and associated with excessive coughing and difficulty in breathing. A person with bronchopneumonia easily becomes fatigued and experiences difficulty in breathing especially after doing some strenuous exercise or after playing. A person with bronchopneumonia not only experiences difficulty in breathing but also feels that there is also the sensation of not getting enough air. As a result, the person gasps for air frequently.

 Treatments for Bronchopneumonia
The best bronchopneumonia treatment is to get some rest. This is to provide relief to the body and prevent it from getting fatigued, which is one of the common symptoms of the disease. On the other hand, one may prepare a home remedy by mixing lemon juice and honey to help soothe the throat and help the body expel the mucus that has concentrated in the lungs.

source: http://www.tandurust.com/general-health/bronchopneumonia-remedy.html

Kalau nak tahu lebih lanjut, sila search lah ya, memang byk info pasal ni.

Mula-mula Aisyah demam panas, batuk-batuk tiba-tiba hampir 2 minggu lepas. Saya dah risau sebab memang pasti khadijah akan berjangkit sama. Masuk hari ke-4, aisyah dah ok, batuk-batuk pun berkurangan lepas bawa dia ke klinik. Saya ingat lagi masa tu hari jumaat. Esoknya, sabtu kami rehat je kat rumah, malamnya khadijah start demam. Saya terus bagi ubat demam. Ahad dah nampak ok, kami berjalan raya ke sg buloh, rawang dan balik ke seri kembangan. Lepas maghrib, kami ke rumah makcik Ika, pengurus taski aisyah dan senior abim di sini, dah macam mak kami pun ibaratnya dia tu. Khadijah start panas balik, sampai muntah di sana. Baliknya terus bagi ubat demam dan dia tidur. Malam tu tak boleh tidur dan badan dia sangat panas sampai menggigil. Saya check susu dia guna termometer yang letak kat dahi tu, terus takde spot yang keluar, saya expect badan dia panas sangat over 40c. Memang kejap-kejap bangun lap badan, basahkan kepala, badan. Khadijah menangis pun saya buat juga. Risau dia kena fit ke apa pula kalau biar je. Esoknya, decided bawa dia ke klinik. Kami ke az zahrah, bangi. Doktor check badan dia 39.8c, dia suh nurse sponging dia. Bukan takat lap je, mandi terus, meraunglah dia. Lama juga di sana, suhu masih 39 tak nak turun. Pastu kami minta balik dengan doktor dan promise akan buat kat rumah. Nurse bagi ubat ikut bontot tu dan antibiotik augmentin. Doktor pesan jika Rabu masih belum ok, sila datang balik ya.

Selasa, Rabu berlalu dengan demam panas masih ada dan mula berkurangan, batuk-batuk pula ada, selsema sikit. Pastu berak-berak dan muntah-muntah. Awal khamis pagi, dalam pukul 3 pagi last bagi dia ubat demam, tu pun standby je bagi, walaupun badan dia tak panas sangat. Sebab tak sedap hati, ditambah dengan bunyi wheezing dari dada khadijah, maka buat keputusan pergi Pusat kesihatan Univ. Dapat masuk jumpa doktor hampir pukul 10 pagi. Sanggup tungu sebab nak jumpa Dr. Latinah juga. Masa ni, khadijah aktif je main, cuma sesekali nak berdukung. Bila jumpa doktor, dia check dada, tak sempat nak bercakap panjang, doktor tu cakap 'ok, tak payah cakap banyak dulu, pergi ambil gas dulu, 2 kali, lagi sekali pukul 12 ya, nanti saya datang bilik rawatan'. Saya ingatkan macam biasa je, ok ambil neb, khadijah pun ok je, dia tak menangis pun, agaknya dia masih ingat dia pernah guna corong gas tu sebelum ini agaknya. Dah habis, nurse cakap rest kat katil bilik rawatan nak tunggu pukul 12. Dalam menunggu tu, khadijah cirit lagi, dan lepas tu dia tertidur sampai pukul 12. Dah ambil 2nd neb tu, doktor check bunyi berkurangan, tapi dia cakap nak reconfirm semua ok, dia suh buat chest x-ray.

Part ni memang tough. Imagine macammana nak baringkan si kecik tu yang memang fobia masuk tempat asing tambah-tambah ala-ala hospital tu dan akan dibaringkan. Huhu masa ni memang rasa manfaatnya saya call suruh adik datang temankan kami di PKU ni, dan dia bawa masuk khadijah. Tapi, khadijah meraung meronta juga, dan terpaksalah saya masuk sama, kami pegang kiri kanan tangan kaki dia. Staf x-ray tu tanya, saya pregnant ke tak, yelah bahaya sinar x ni utk ibu preggy. Rasanya belum, tu saya confident masuk sama. Haih kesian khadijah penat dia meraung meronta. Bila tengok result tu, doktor cakap dia nampak something which is not very good dan dia nak refer ke paed utk decide what should do, dia cakap nampak patches pada paru-paru khadijah, dan not sure samada kena iv antibiotik atau enough dgn oral je. Dia taknak refer kami ke hosp serdang sebab takut kami tak dapat jumpa paed. So, saya kata private pun ok, dia suggested ke an nur. Tu yang kami ke sana petang tu.

Di An Nur, dapat jumpa Dr Arbaiyah dah hampir pukul 5 ptg. Dia tengok je xray tu dengan surat referral, dia terus suh khadijah admit ward. Inilah pertama kali saya macam tak tahu nak decide setuju ke tak. Kalau ikutkan nak jumpa Kak G aka Dr Azyati, paed di NICU dulu tapi since dia tgh maternity leave, maka akhirnya kami setujulah kena warded. Maka bermulalah episod berkampung di hospital.

Gigih tau saya nak habiskan entry ni. Moga-moga ia satu pengalaman yang kami harap tak berulang lagi, sekurang-kurangnya dalam masa terdekat ini. Amin.

p/s: Kerajaan bagi cuti 90 hari bersalin kepada penjawat awam wanita mulai tahun depan, wah tetiba rasa nak terus pregnant. Haha..

8 comments:

Dayah said...

moga Khadijah akan terus sihat..pengalaman yg berharga bagi org yg mampu melaluinya.dan Mirah pun take care ok..

mirah said...

Dayah, terima kasih atas doa dan ingatan tersebut.. :)

Nieza Ishak said...

semoga khadijah cepat sembuh ...

kakyong said...

lama tak singgah sini rupanya khadijah warded ya.. semoga cepat sihat ya...

sayu bila baca keadaan khadijah.. Alhamdulillah, anak2 kakyong belum pernah sakit sampai warded berhari2..

Insya Allah... semoga anak2 mirah sihat & aktif mcm biasa...

mirah said...

Nieza, thanx. Alhamdulillah dia dah ok skrg, makan pun berselera. Cheeky mcm biasa dah. Geram nak gigit je rasa dia tu hihi..

mirah said...

kak yong,
thanx sudi singgah.
thanx juga atas doa tersebut.

Saya nak sambung entry tu dgn treatment yg khadijah dapat, tp asyik bertangguh je. esok ada ptk. nantii saya try buat juga.

It's my life said...

Anak saya baru ni pun kena - doktor bagi 3 x oxygen (campur ubat) .. lepas tu 8ml ubat silikon .. lepas xray dan check kandungan oxygen dlm badan dia ..


Alahamdulillah sampai sekarang sihat dah :)

mirah said...

salam dear, maaf kan saya sebab tak tahu nama anda,

thanx atas erkongsian. Moga anak2 kita sentiasa sihat hendaknya..