Wednesday, April 17, 2013

Adam & HFMD

Selasa lepas Adam jatuh sakit tangan kaki dan mulut (HFMD). Ini pengalaman pertama ummi hadapi anak sakit HFMD ini. Adam dapat virus itu dari rakan dia di rumah pengasuhnya. It is a virus kan, susah nak kawal outbreaknya. Namun, yang menyebabkan ia menjadi teruk sebab Adam ada banyak sangat ulser dalam mulut dia, tonsil, lelangit semua sampaikan dia tak nak makan dan minum seperti biasa. Kesian dia, badanpun dah kurus. Bermula Selasa, hari Jumaat baru dia recovering. Betullah paeds dia cakap hari ke 4 dan ke 5 adalah hari ia akan mula sembuh. Hari dia paling teruk ialah Rabu dan Khamis. Dua hari ini biarpun berada dengan saya, dia tetap tak nak minum susu dan makan. Masuk je air dalam mulut dia, dia menangis dan tutup mulut. Tapi kami paksa juga dia makan dan minum supaya ulser dia cepat baik. Dr. Phia prescribed kan dia dengan ubat makan antiviral, krim sapu dan paling best spray untuk mulut dia. Saya rasa ini banyak membantu. Kami fikir untuk admit dia ke wad sebab dia nampak sangat lemah. Macam surrender bunyinya kan, iya sebab kesian kat Adam yang semakin lemah. Jumaat pagi saya jumap Dr. Phia semula dan dia refer Adam ke Paeds, Dr R. Dr R cakap he's recovering. Tapi jika nak masuk wad untuk masukkan air je pun, boleh tiada masalah jika mama nak. Saya cakap jika nak masuk wadpun petang sebab ssaya kena urus anak balik sekolah. So, Dr R cakap observe sampai petang, jika belum ada perubahan, datanglah menyerah masuk wad. Haha.. Alhamdulillah, balik dari hospital, Adam nampak better. Dia mula nak breastfeed semula, tiada tanda-tanda tekak dia sakit sangat macam sebelumnya tu. Petang tu pun dia mula makan nasi bubur semula. Syukur.

Masa dia sakit ni, dia tidur sendiri tanpan breastfeedpun sebab sakit tekak agaknya.  Lemah sangat nampak.
Sebahagian rashes yang naik kat badan dia.
Alhamdulillah sekarang ini Adam dah sihat sepenuhnya cuma kesan kudis-kudis di badannya masih ada, tunggu masa nak lerai je. Rashes pun semua dah kering dan berkuping. Makan dan minum dah macam biasa, juga aktif cuma badan dia dah susut sedikit. rasa ringan je bila dukung. Takpelah Adam, nanti makan banyak-banyak ya..

4 comments:

Nadiah Sidek said...

safiyyah pernah kena HFMD tapi alhamdulillah tak teruk dan cepat sembuh

mirah said...

Nadiah, itulah lain orang lain simptomnya..

lia said...

Amsyar pernah kena masa umur 3tahun lebih

Fiza Rahman said...

KEsiannya adam. Kat taska anak saya pernah ada budak yg kena. Taska kena tutup. ALhamdulillah tak jangkit kat anak2. Ulcer dlm mulut yg tak tahan tu.Alhamdulillah...adam dah sembuh.