Thursday, April 5, 2012

Menghitung hari..

Rupanya penat juga menghitung hari nak bersalin ni kan. Inilah pertama kali saya jejak 38 minggu. Jika 2 kelahiran sebelum ini semuanya spontaneous labor, eh untuk aisyah je lah sebab ingat lagi awal pagi pecah air ketuban kat rumah, then pukul 7 pagi sampai hospital, pukul 9.28 pagi saya selamat bersalin. Masa itu baru 37 minggu. Yang Khadijah pula, saya kena tahan wad 3 hari, masa kat wad tu terasa ada contraction dan memang dah terbuka jalan, maka tak sampai 5 minit masuk labor room, saya selamat bersalinkan dia, dengan bantuan seorang nurse je pun. Itupun dia tolong sambut je. Jadi, untuk kali ini, ibarat menunggu sesuatu yang tak pasti. Iyalah, sebarang tanda seperti keluar lendir bercampur darah ke, pecah air ketuban pun belum, false alarm memang adalah selain daripada itu, saya rasa ok je. Penat, mengah tu biasalahkan, perut dah besar sangat dah ni saya rasa.

Esok saya ada temujanji dengan pakar. Dia cakap jika saya belum bersalin, maka bersedialah esok untuk dia check pintu rahim. Ouch mesti sakit,kan..tapi hadap je lah. Saya pun memang dah tak larat benar dah ni. Pasrah je lah dengan segala ketentuanNya. Moga yang terbaik sahajalah untuk saya dan baby. Mari saya kongsikan tanda-tanda seseorang itu nak bersalin ya.

How do I know when I am in labour?

Everyone's labour is different, and pinpointing when it begins is not really possible. It's more of a process than a single event, when a number of changes in your body work together to help you give birth.

In early labour, also called the latent phase you may feel the following:
  • Persistent lower back or abdominal pain, often accompanied by a crampy premenstrual feeling.
  • A bloody show (a brownish or blood-tinged mucus discharge). If you pass the mucus plug that blocks the cervix, labour could be imminent or it could be several days away. It's a sign that things are moving along.
  • Painful contractions that occur at regular and increasingly shorter intervals and become longer and stronger in intensity.
  • Broken waters, but you're in labour only if it's accompanied by contractions that are dilating your cervix.
How you will feel in early labour depends on whether you've had a baby before, how you perceive and respond to pain, and how prepared you are for what labour may be like.
Sumber http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/labour/howknowwheninlabour/

Apapun, saya seronok dengan kehamilan kali ini. Ingat lagi, masa awal-awal dulu, tak de selera makan, tak boleh nak masak, pastu dah boleh masak, tak selera nak makan, sekarang ni boleh pula makan. In fact, kalau pergi kedaipun saya tak selera sangat, sekadar alas perut je, kalau order nasi putih/ nasi goreng, memang tak sampai separuh habis. Tapi, saya berselera makan lunch, maka saya pastikan saya ambil lunch. Sekarang ni dah towards the end, saya dah tak makan banyak, suka makan biskut, roti, yang ringan-ringan je. Doktor pun pesan jangan makan manis-manis sangat. Baby dah 2.9kg masa check-up minggu lepas. Esok ni mesti dah 3kg lebih.

Saya tak sabar juga nak balik berpantang kat kampung. Lama sungguh tak balik. Kali terakhir raya haji tahun lepas, bulan 11 kan? walaupun makabah selalu je ulang-alik datang sini, tapi tetap tak sama,kan. Rancangnya, Aisyah dengan Khadijah akan tumpang tadika berdekatan rumah makabah saya masa kami balik kampung nanti. Kita tengok macammana nanti, sayapun boleh stress kalau tiga-tiga tu duk rumah. Haha.. lepas tu, ada hati nak siapkan proposal dengan artikel jurnal dalam tempoh berpantang kali ini. Kita tengoklah nanti berjaya ke tak, kan. Milestones kena ada, kan. Tercapai ke tidak itu lain cerita.

Ok cukuplah saya mengarut di sini mengenangkan kisah diri. Hihi coretan akhir ibu mengandung ni kan, maka layankan je lah ya. Nanti kalau berkesempatan, saya kongsikan pasal temujanji saya esok. Doakanlah segala urusan kami dipermudahkan.

2 comments:

fiza said...

Good luck mirah. Semoga selamat semuanya. Saya nyer turn hujung bln nih...insya'allah ☺☺

mirah said...

fiza,
sama-sama selamat berpantang lah kita ni kan.. :)